Komen uitgestorven dieren weer terug?
De tasmaanse tijger is al bijna 100 jaar geleden uitgestorven. Maar met een nieuwe soort technologie willen Australische en Amerikaanse onderzoekers hem weer tot leven wekken. Als het lukt, zou die over tien jaar weer bestaan. Maar kan je uitgestorven dieren wel terugbrengen?
De Tasmaanse tijger wordt ook wel de buidelwolf genoemd. Hij leefde op het Australische eiland Tasmanië. Het dier heeft veel weg van een hond of een wolf en behoort tot de roodbuideldieren. En hoewel z'n naam erin zit, is de Tasmaanse tijger geen echte tijger. Het dankt zijn naam aan de strepen op de rug.
Jaren geleden uitgestorven
De Tasmaanse tijger was een roofdier. Zo at-ie veel schapen. En dat werd z'n dood. Als die op de weilanden van de boeren kwam, doodden zij de roofdieren. De laatste Tasmaanse tijger stierf in 1936 een dierentuin op Tasmanië.
Tot leven wekken
Wetenschappers van de Universiteit van Melbourne en het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Colossal werken al jarenlang aan het terughalen van de Tasmaanse tijger. Daar hebben zij een nieuwe manier op bedacht.
Knippen en plakken
De wetenschappers halen eerst dna, kleine erfelijke deeltjes, uit de quoll. Dat is een roofbuideldier dat lijkt op een enorme rat. Het dna van de quoll lijkt namelijk veel op die van de Tasmaanse Tijger. Vervolgens willen de wetenschappers net zolang knippen en plakken in het dna van de quoll tot ze hetzelfde dna van de Tasmaanse tijger hebben. Niet alleen proberen de wetenschappers met deze techniek de Tasmaanse tijger terug te brengen, ze willen ook de mammoet terug laten keren. Daarvoor gebruiken ze het dna van een olifant.
Kritiek
De wetenschappers denken dat de uitgestorven dieren een mooie bijdrage kunnen leveren aan de kringloop van het leven. Maar er is veel kritiek op hun project. Zo kost het bakken met geld, en is het nog maar de vraag of het echt gaat lukken. Veel wetenschappers denken ook dat ze het onderzoek alleen uitvoeren, omdat het 'cool' klinkt.
Wat vind jij? Moet je uitgestorven dieren weer tot leven wekken?
Wat anderen nu lezen
Hond Zoey heeft langste tong van de wereld
Snoek Eppo mag op jacht naar rivierkreeften
Kerstdiners voor huisdieren: 4 recepten
Gezocht: zingende papegaaien
Kunnen octopussen nachtmerries hebben?
Orka's vallen boten aan, maar waarom?
Slimme vogelhuisjes filmen wat vogels eten
380 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt
Maak zelf olifantenpoeppapier
Twee zeepaardjes uitgezet in de zee