Politie snufjes

Dieven vangen met technische snufjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Dieven en zakkenrollers. Winkeleigenaren in een groot winkelcentrum in Roermond hebben er helemaal genoeg van. Daarom start de politie (met Technische Universiteit Eindhoven) een proef met technische snufjes.

Miljoenen mensen geven elk jaar hun geld uit in het winkelcentrum in Roermond. Een paradijs voor zakkenrollers dus. De politie weet dat het winkelcentrum vooral last heeft van dieven uit Oost-Europa die de grens oversteken om hun zakken te vullen. De politie hoopt dat dit door de proef zal veranderen.

Waarschuwing

Maar hoe werkt die proef dan precies? Dieven gedragen zich anders dan gewone mensen. Speciale camera’s bekijken wie zich opvallend anders gedraagt. Bij veel verdachte informatie stuurt het apparaat automatisch een waarschuwing naar de politie.

Controleren

Bij bijvoorbeeld een auto uit het buitenland, met daarin veel passagiers én gestolen telefoons gaan de alarmbellen rinkelen. Agenten bepalen dan zelf of ze de auto controleren. De politie ziet op deze manier snel wie wel en niet verdacht is. Veel sneller dan dat agenten op straat elke bestuurder controleren.

Schrikkende dieven

Als de proef werkt, krijgen agenten meer van dit soort technische snufjes. De politie hoopt dat criminelen van de controle schrikken. Niet iedereen is enthousiast over de proef. Volgens de actiegroep Bits of Freedom mag de politie niet zomaar zo’n grote groep mensen in de gaten houden.

Anderen lazen ook: Noodsituatie of niet: wanneer bel je 112?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik snap wel dat sommige mensen het niet willen dat de politie het ziet zeker voor criminelen is dit niet leuk!maar je voelt je daardoor wel veilig (zolang je geen crimineel bent).het is goed vind ik dat ze nu camera's hebben want onschuldige mensen merken er niks van! Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.