Foto ANP

Dino-eieren in een ziekenhuisscanner

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Spannende dagen voor het Oertijdmuseum in Boxtel. Het museum liet deze week  33 eieren van dinosaurussen scannen in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Het museum hoopte heel hard dat er in de eieren mini-baby’s zaten. En dat was zo! 

‘Dit is wereldnieuws’, vertelt Maarten de Rijke, expert van het museum. Hij is nog steeds superblij met de uitslag van de scan. ‘Op de hele wereld zijn nog niet eens tien van dit soort eieren.’

Ziekenhuis

De eieren van zeventig miljoen jaar oud werden deze week bekeken in een CT-scanner van het ziekenhuis. Dat apparaat wordt normaal alleen gebruikt voor mensen. Met de scanner kun je goed zien of er bijvoorbeeld botten gebroken zijn. Het regelen van de scanner voor het bekijken van de eieren was nog niet zo makkelijk. ‘We zijn dik een jaar bezig geweest met regelen’, aldus De Rijke.

Eerste ei raak

Maar het wachten was de moeite waard want meteen bij het eerste ei was het raak. ‘De spanning de kamer was te snijden maar al snel zagen we op het scherm versteende stukjes in het eerste ei zitten, waarschijnlijk delen van een mini-dino.’ In twee van de andere 32 eieren is ook nog iets gevonden, maar die eieren waren lang niet zo duidelijk als bij het eerste ei.

Zo zag de scan van het eerste ei er uit:
Foto ANP

Wereldwijd zijn er nog maar weinig van dit soort ‘gevulde eieren’ gevonden. De eieren van het museum uit Boxtel komen uit Frankrijk, Spanje en Mongolië.

Zwitserland

De eieren gaan nu naar Zwitserland waar nog betere apparatuur staat om ze verder te onderzoeken. De mini-dino’s in de eieren kunnen wetenschappers helpen met onderzoek naar de hoe dino’s zich vroeger groeiden.

Anderen lazen ook: Het Testteam test: het Oertijdmuseum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps