Foto: DPA Picture Alliance
Uitgelegd

Dit is er aan de hand rond het WK in Qatar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Voetbalbond FIFA moet volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty meer geld betalen aan arbeiders die hebben gewerkt voor het WK voetbal in Qatar. Wat is er precies gebeurd?

Wat is er aan de hand?

Aan het einde van dit jaar wordt in Qatar het WK voetbal georganiseerd. Voor dat grote toernooi moesten er veel nieuwe stadions, hotels en wegen worden gebouwd. Dat werd gedaan door buitenlandse mensen die speciaal daarvoor naar Qatar werden gehaald.

Maar zij werden slecht betaald en moesten heel lang werken. Dat was vaak niet veilig. Volgens Amnesty zijn daarbij duizenden mensen overleden.

Wat moet er nu gebeuren?

Volgens organisaties Amnesty en Human Rights Watch (HRW) heeft voetbalbond FIFA niet genoeg aandacht gehad voor de arbeiders. FIFA heeft volgens de organisaties niets gedaan om de slechte omstandigheden te veranderen. Daarom zouden zij nu geld moeten geven aan die arbeiders.

Om hoeveel gaat het?

Dat moet volgens de organisaties ten minste 420 miljoen euro zijn. Dat bedrag is niet zomaar gekozen. Het is net zoveel als het prijzengeld dat er gewonnen kan worden bij het WK door de voetballers.  

Van het geld kunnen onder andere nog niet betaalde salarissen en schadevergoedingen worden betaald. Ook vindt Amnesty dat families van overleden mensen geld moeten krijgen. Of de FIFA echt geld gaat geven aan de arbeiders, is nog niet bekend.

Anderen lazen ook: Britse topvoetballer (17): 'Ik ben homo'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook