Eigen beeld
Jaaroverzicht

Dit gebeurde er ook in 2021: Dieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

2021 is bijna voorbij. Ook dit jaar ging het nieuws vooral over virussen, vaccins, varianten en lockdowns. Toch draaide de afgelopen twaalf maanden niet álles om corona. Dit was het belangrijkste andere nieuws over dieren

Charlie wint verkiezingen

Eigen beeldAra Charlie won op Dierendag de Kidsweek Dier van het Jaar-verkiezing. Met haar spannende ontvoeringsverhaal wist de vogel een derde van de bijna tweeduizend stemmen te bemachtigen. Op avontuur gaan, zit de blauw-gele ara Charlie in het bloed. Ze vliegt altijd vrij rond door de Haagse wijk Loosduinen. Maar plots was Charlie verdwenen! Baasje Mark wist het meteen zeker: ze was ontvoerd. Een blauw-gele ara is namelijk veel geld waard. Na drie weken werd ze teruggebracht. Charlie was inmiddels te bekend om nog te verkopen. Ze is gelukkig helemaal de oude en vliegt weer lekker buiten rond. En ze won met haar avontuur nog een cheque van duizend euro aan Hope for Wings ook.

Kuikens zonder mannetje
Beeld shutterstock

Nog meer belangrijk vogelnieuws dit jaar. Een condorvrouwtje in een dierentuin in de Verenigde Staten (VS) heeft twee kuikens gekregen. Niet zo bijzonder, zou je denken. Maar dat is het wel. Het vrouwtje kreeg de kuikens namelijk zonder mannetje! Dat ontdekten wetenschappers bij toeval. De wetenschappers waren voor een heel ander onderzoek bij de Californische condors. Daar zagen zij dat er twee kuikens uit onbevruchte eieren zijn gekomen. Het vrouwtje had zich dus voortgeplant zonder te paren. Een 'zeer zeldzame ontdekking', zei een van de onderzoekers. De kuikens hebben dus alleen genen van het vrouwtje en dat komt onder vogels maar zelden voor. Dat sommige vrouwtjesreptielen en -vissen dat kunnen was al wel bekend. Maar dat deze enorme roofvogel dat kan is dus weer nieuwe wetenschap.

Hond op pad

Beeld ANPDe Turkse stad Istanbul heeft wel een heel bijzondere inwoner: straathond Boji. Het dier reist elke dag kilometers met de metro, de trein, de tram, de bus en soms zelfs met de veerboot. In zijn eentje! Boji maakt heel slim gebruik van het openbaar vervoer. Hij weet precies waar hij moet instappen en waar hij moet uitstappen. En hij doet het allemaal volgens de regels: hij wacht keurig op zijn beurt en staat altijd achter de gele lijnen. Het viel inwoners van Istanbul op dat ze het dier wel erg vaak in zijn eentje tegenkwamen. Daarom gaf de gemeente hem een chip om hem in de gaten te kunnen houden en te zorgen dat hij veilig is. Zo weten ze dat hij soms wel dertig kilometer aflegt op een dag.

Ieniemini koetje

Beeld ANPEn de kleinste koe ter wereld is… Rani! Zelfs als ze op vier pootjes stond, was het beestje uit Bangladesh maar 50,9 centimeter hoog. Daardoor kon ze rechtop onder haar soortgenoten doorlopen én heeft ze nu het wereldrecord voor allerkleinste koe ooit te pakken. Helaas maakte het koetje haar record zelf niet meer mee. Ze is deze herfst overleden aan een probleem met haar maag. Het piepkleine koetje werd twee jaar geleden geboren op een boerderij in Bangladesh. Omdat ze zoveel kleiner was dan haar stalgenoten, werd Rani een echte ster. Mensen kwamen speciaal naar haar boerderij om met haar op de foto te gaan.

Spoorkat Noortje
Eigen beeld

Kat Noortje heeft misschien wel meer dan negen levens. Het baasje van Noortje merkte op een avond al dat haar poes niet thuis was gekomen. De volgende dag kreeg ze een telefoontje van de dierenkliniek in Alkmaar. Wat bleek? Noortje was tijdens een nachtelijk avontuur langs het spoor beland. Ze was zó geschrokken van een langs sjezende trein, dat ze stokstijf op de rails was gaan liggen. Niet slim want toen denderde er dus nóg een trein over haar heen. Toen de conducteur doorkreeg dat er een poes op de rails lag, haalde ze haar met knikkende knieën van het spoor. Ze wikkelde de poes in een sjaal en nam Noortje mee in de trein. Op station Alkmaar stond te dierenambulance al klaar om haar mee te nemen. Noortje was gewond aan haar hoofd. Haar ene oogje bloedde en kon niet meer gered worden. Toch gaat het nu goed met Noortje. Ze is weer thuis bij haar baasje en laat treinen voortaan links liggen.

Anderen lazen ook: Weten wat er nog meer is gebeurd in 2021? Dit was het belangrijkste nieuws in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook