Beeld ANP
Jaaroverzicht

Dit gebeurde ook in 2021: Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

2021 is bijna voorbij. Ook dit jaar ging het nieuws vooral over virussen, vaccins, varianten en lockdowns. Toch draaide de afgelopen twaalf maanden niet álles om corona. Dit was het belangrijkste nieuws in Nederland.

Extreme kou

Beeld ANPIn februari konden de sneeuwlaarzen en sleeën uit de kast en ook de schaatsen mochten uit het vet. Het werd bitterkoud, wit en glad. Op sommige plekken vroor het wel 15 graden. In het hele land lag een dik pak sneeuw en dat leverde mooie plaatjes op.

Rutte wint verkiezingen

Beeld ANPIn de maand maart waren de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD van Mark Rutte werd de grootste partij. Die partij mocht daarom als eerste kijken met welke andere partijen ze een nieuw kabinet konden vormen. De onderhandelingen daarover duurden en duurden maar. Uiteindelijk wel 271 dagen. Leiders van de politieke partijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie werden het eens en maakten samen plannen voor de toekomst van Nederland. De nieuwe regering gaat miljarden euro's uitgeven aan de aanpak van problemen zoals klimaatverandering en het tekort aan huizen in Nederland. Wie de nieuwe ministers worden, wordt in januari bekend.

Watersnood in Limburg

Beeld ANPIn de provincie Limburg viel deze zomer zoveel regen dat hele dorpen overstroomden. Het water richtte grote schade aan. De rivieren konden de hoeveelheid regen niet aan. Op veel plekken stond het water hoger dan ooit. Straten overstroomden, huizen overspoelden en wegen waren niet meer veilig. Op veel plekken werden mensen (en dieren) geëvacueerd. Het was voor hen een tijdje niet meer veilig om in hun eigen huis te blijven. Na een paar dagen konden de mensen weer naar huis. Daar troffen ze vaak een puinhoop aan. Als hun huis er nog stond, want sommige woningen zijn ingestort. Premier Rutte noemde de gebeurtenissen officieel een ramp. De overheid betaalt de schade als het de verzekeringen niet lukt.

Schokkende schietpartij

Beeld ANPEn er was meer verdrietig nieuws. In Amsterdam werd in juli misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten. Hij was te gast bij RTL Boulevard. Na afloop van het programma liep hij naar zijn auto die in een parkeergarage stond. Daar werd hij van dichtbij neergeschoten. Later die avond werden twee verdachten opgepakt. Peter R. de Vries lag ruim een week in het ziekenhuis. Op 15 juli overleed hij. Door zijn werk als journalist had De Vries veel te maken met criminelen. Hij vertelde in de media vaak over misdaden van grote criminelen zoals Ridouan Taghi en Willem Holleeder. Ook hielp hij oude misdaadzaken oplossen, waarbij de politie de dader niet heeft kunnen vinden, zoals bij Nicky Verstappen. Veel mensen zijn geschrokken van het nieuws.

Prinses Amalia wordt 18 jaar

Beeld ANPHiep hiep hoera! Een belangrijke verjaardag voor kroonprinses Amalia. Zij werd deze maand 18 jaar. Amalia is nu dus meerderjarig. Ze wordt nu automatisch koningin als haar vader, koning Willem-Alexander, plotseling zou overlijden. Op haar verjaardag was er wel gedoe over haar feestje. Daar waren veel meer gasten dan eigenlijk mag. Amalia gaf het feest in de tuin achter paleis Huis ten Bosch. Volgens premier Mark Rutte waren 21 mensen uitgenodigd, maar volgens de krant De Telegraaf waren er zo'n 100 mensen op het feestje.

 

 

Anderen lazen ook: Dit zijn de best gelzen artikelen in 2021.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook