Foto: Anatomical Society/Wiley, 2022

Dit is het oudste zoogdier ter wereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Dit is de Brasilodon quadrangularis, het oudste zoogdier ter wereld. Het was een soort spitsmuis. Onderzoekers ontdekten dat hij 225 miljoen jaar geleden rondliep op de aarde. Dat was in dezelfde tijd als de oudste dino’s.

Hiervóór werd de Morganucodon gezien als het oudste zoogdier. Dat was een soort rat met een lange snuit. Zijn oudste fossielen zijn ongeveer 205 miljoen jaar oud. Maar de Brasilodon quadrangularis leefde dus twintig miljoen jaar eerder.

Holbewoner

Het dier was zo’n twintig centimeter lang. En waarschijnlijk leefde hij in holen, net als onze spitsmuis.

Geen reptiel

Eerst dachten de onderzoekers dat de Brasilodon quadrangularis een reptiel was. Tot ze de fossielen van zijn botten en tanden gingen onderzoeken. Reptielen krijgen vaker nieuwe tanden in hun leven. Zoogdieren wisselen maar één keer, net als wij. Dat gold dus ook voor de Brasilodon quadrangularis.

Belangrijke ontdekking

Deze ontdekking is belangrijk, zeggen de onderzoekers. Want hierdoor leren ze meer over de evolutie van zoogdieren.

Oude dino's

Het is een tijd vol ontdekkingen. Zo werd anderhalve week geleden een enorme dinosaurus gevonden. Het was de grootste dino die ooit in Europa is gevonden. En deze week werd de oudste dinosaurus tot nu toe in Afrika gevonden.

Anderen lazen ook: Resten van enorme dino ontdekt in achtertuin

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook