ANP

Dit is het woord van het jaar 2020...

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Ieder jaar benoemt woordenboekmaker Van Dale een Woord van het Jaar. Dat het dit jaar iets met corona te maken heeft, kan geen verrassing zijn. Het is geworden… anderhalvemetersamenleving.

Het woord omschrijft een situatie waarin iedereen anderhalve meter afstand van elkaar moet houden. Vooral tijdens de eerste coronagolf werd het veel gebruikt. Van Dale nomineerde een aantal woorden, waarna er gestemd kon worden op de kanshebbers. Anderhalvemetersamenleving kreeg 30% van de stemmen.

Fabeltjesfuik

Ook de andere nominaties zijn echte coronawoorden. Zo eindigde ‘fabeltjesfuik’ op de tweede plek. Het gaat over mensen die op social media complottheorieën lezen. Op nummer drie staat ‘viruswappie’: een scheldwoord voor iemand die corona niet serieus neemt.

Boomer

Het is niet de eerste keer dat Van Dale deze verkiezing houdt. Elk jaar kiest de woordenboekmaker een nieuw woord. Vorig jaar was het woord ‘boomer’ de winnaar. Hiermee beschrijf je iemand die is geboren tussen 1946 en 1966. Het jaar daarvoor ging het woord ‘blokeerfries’ er met de winst vandoor. Dit woord beschrijft een gebeurtenis in 2018 waarbij mensen in Friesland de weg blokkeerde om protesten tegen de Sinterklaasintocht te voorkomen. 

België

In België werd ook een speciaal kinder- en tienerwoord gekozen. Deze benoeming ging naar 'simp', een woord dat een jongen beschrijft die teveel moeite doet voor een meisje. Ook de begroeting 'ewa drerrie' (hey gast red.) viel in de prijzen. 

Vind jij het terecht dat anderhalvemetersamenleving dit jaar heeft gewonnen?

Anderen lazen ook: Corona levert een boel nieuwe woorden op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.