Rembrandt

Is dit portret wel of niet van Rembrandt?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Dit portret hangt in een Amerikaans museum. Iedereen dacht altijd dat het gemaakt was door een leerling van Rembrandt. Amerikaanse onderzoekers zeggen nu dat het van de meester zelf is.

Portret van een jonge vrouw was al tientallen jaren in de collectie van het Allentown Art Museum in de Amerikaanse stad Philadelphia. Volgens kenners was het 388 jaar oude schilderij geschilderd door één van Rembrandts vele leerlingen.

Schoonmaak

In 2018 stuurde het museum het portret naar de universiteit van New York voor een grote schoonmaak. Het schilderij was dof geworden omdat er in de afgelopen jaren van alles overheen was geschilderd. 

Toen al die oude lagen en het vuil verwijderd waren, kwam het originele schilderij tevoorschijn. Hieronder zie je het portret vóór en na de restauratie. 

Rembrandt

Penseelstreken

Onderzoekers die het portret daarna met röntgenstraling en andere technieken bestudeerden zeggen nu dat het een echte Rembrandt is. Dat zou te zien zijn aan de penseelstreken.

Rembrandt

Moeilijk

Rembrandt-kenners in Nederland vinden het moeilijk om te geloven dat het om een echte Rembrandt gaat. Ze willen het onderzoeksrapport eerst zien.

Een van hen vertelde de NOS: 'Rembrandt werkte heel sterk met licht en schaduw. De van het licht afgewende helft van het gezicht is te licht weergegeven', zegt hij. Ook zouden de verhoudingen niet kloppen. Zo zit volgens hem de mond te hoog en is de kin te groot. 

Anderen lazen ook: Rembrandt mag tentoonstelling openen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind echt mooi ik zweer

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.