De troonrede van de koning

Dit vertelde de koning vandaag in de troonrede

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Het is vandaag Prinsjesdag. De derde dinsdag van september en de dag waarop de koning de troonrede uitspreekt. Daarin staan de regeringsplannen voor volgend jaar. Dit stond erin.

De plannen voor volgend jaar zijn niet heel ingrijpend. Dat komt omdat het land nu wordt bestuurd door een demissionair kabinet. In januari nam het kabinet ontslag, omdat het fouten had gemaakt in de toeslagenaffaire. Het kabinet blijft nu regeren tot er een volgend kabinet is, maar mag geen grote beslissingen meer nemen.

Geld voor onderwijs

Om een paar beslissingen kan de regering niet heen. Zo hebben veel kinderen op school een achterstand opgelopen door de corona-lockdowns. Om die weg te werken is ruim acht miljard euro beschikbaar. Voor een betere jeugdzorg is 1,3 miljard euro extra beschikbaar. Ook wordt er geld opzij gezet voor mensen die in de schulden zitten door corona of de toeslagenaffaire.

Nieuwe huizen

Veel mensen zijn op zoek naar een betaalbare woning, maar kunnen die niet vinden. Er worden daarom nieuwe huizen bijgebouwd, maar die zijn niet meteen af. Er komt nog eens een miljard euro extra bij, om te zorgen dat er doorgebouwd kan worden.

Economie

Er gaat zeven miljard euro extra naar het Nationaal Groeifonds, voor de groei van de economie. Denk aan projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie of bijvoorbeeld duurzame energie.

Klimaat

Ook voor het klimaat wordt bijna zeven miljard euro extra uitgetrokken. Dit gaat o.a. naar het duurzamer maken van huizen en bedrijven en naar het stimuleren van rijden in elektrische auto’s.

Criminaliteit

Tot slot gaat er ongeveer een half miljard per jaar extra naar veiligheid en het beschermen van de rechtsstaat. De koning noemde hierbij de aanslag op Peter R. de Vries, als voorbeeld van de gewelddadigheid van criminele netwerken. Ook digitale criminaliteit door hackers moet van dit geld worden aangepakt. De koning zei dat de regering zelf ook fouten heeft gemaakt, zoals bij de toeslagenaffaire en bij het oplossen van de aardbevingsschade in Groningen. Om mensen hierbij te helpen, wordt ook extra geld vrijgemaakt.

Debat

Dit zijn de plannen van de regering. Maar of ze ook worden uitgevoerd, ligt aan de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen die nu volgen, gaan de Kamerleden met het kabinet in debat over de plannen.

Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, met het koffertjeMinister van Financiën Wopke Hoekstra presenteert 'het koffertje'. Daarin zit de miljoenennota: de papieren waarop staat hoeveel geld er beschikbaar is voor de plannen van volgend jaar. 

Anderen lazen ook: Anders dan anders Prinsjesdag

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook