Gelovige moslims vieren ramadan thuis met het gezin en volgen online diensten. ANP JEROEN JUMELET
Uitgelegd

Dit vieren moslims tijdens de ramadan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Vandaag is de ramadan begonnen. Een belangrijke periode voor moslims wereldwijd. Waarom?

Ramadan is een heilige maand. Veel moslims proberen zichzelf in deze periode te 'zuiveren'. Dat doen ze door te vasten. Dat betekent: niet eten en niet drinken zolang het licht is. Dat betekent dus ook: vroeg opstaan en stevig ontbijten. 's Avonds, als de zon onder is, mag er weer gegeten worden.

Lijf schoonmaken

Veel moslims geloven dat door overdag zo’n dertien uur niet te eten, hun lijf de kans krijgt om zichzelf van binnen schoon te maken. Bovendien moet je sterk zijn om niet toe te geven aan je honger. Daarmee laat je ook zien dat je je geloof serieus neemt. En je voelt hoe het is om geen eten te hebben, waardoor je je verbonden voelt met mensen die niet altijd genoeg te eten hebben.

Veel bidden en netjes gedragen

Moslims bidden extra veel tijdens de ramadan. Ook moeten moslims zich netjes gedragen tijdens de ramadan. Geen gelieg, gescheld en gevloek dus!

Gezellige maand

Ramadan is ook een gezellige maand. Na een dag vasten komen families met vrienden, buren en familie bij elkaar om lekkere dingen, zoals toetjes en baklava te eten. Door corona kon dat vorig jaar niet. Ook was met veel mensen samenkomen om te bidden in de moskee vorig jaar lastig. Dit jaar kan de ramadan weer zoals altijd gevierd worden. Het eind van het vasten wordt gevierd met het Suikerfeest.

Doen ook kinderen mee?

Er zijn kinderen die al mee willen vasten. Maar volgens de Islamitische wet zijn kinderen pas verplicht om te vasten als ze volwassen beginnen te worden. Bijvoorbeeld als ze schaamhaar krijgen of voor het eerst ongesteld worden. 

Anderen lazen ook: Emira (9) deelt cupcakes uit tijdens Ramadan

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook