Foto: ANP
Uitgelegd

Dit was Ayman al-Zawahiri

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Amerikanen hebben Ayman al-Zawahiri dit weekend omgebracht. Hij was de leider van de terroristische groep al-Qaida, en werd al jaren gezocht. Wat weten we over hem? 

Wie was Ayman al-Zawahiri?

Ayman al-Zawahiri groeide op in Caïro, in Egypte. Toen hij vijftien was, zat hij al bij een terroristische groep. Die wilde een islamitische staat beginnen. In 1998 sloot hij zich aan bij al-Qaida. Hij dacht allerlei aanslagen voor ze uit. Ook werd hij de arts van Osama bin Laden, de leider van al-Qaida. Toen Bin Laden werd gedood, volgde Al-Zawahiri hem op. Dat was in 2011.

Aan welke aanslagen werkte hij mee?

Al-Zawahiri was betrokken bij meerdere aanslagen. Zoals die op de president van Egypte, in 1981. En op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, in 1998. Het bekendst zijn de aanslagen in New York, op 11 september 2001. Daarbij kwamen zo’n drieduizend mensen om. Waarschijnlijk was hij het brein achter de aanslagen.

Wat gebeurde er daarna met hem?

Hij verstopte zich, net als Osama Bin Laden. De Amerikanen zochten hem al jaren. Ze loofden zelfs 25 miljoen dollar uit voor de gouden tip. Hoe ze hem hebben gevonden is niet duidelijk.

Hoe kwam hij om?

Hij werd zaterdag gedood door een aanval met drones. Dat gebeurde in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, waar hij stiekem woonde. 

Hoe kan het dat hij in een drukke stad woonde? 

Dat is de vraag. Het lijkt erop dat de Taliban wist waar hij zich verstopte. De Taliban is een ándere extremistische, islamitische groep. Zij zijn aan de macht in Afghanistan. Zij beloofden dat ze terroristische groepen zouden aanpakken in Afghanistan. De VS is hier dus niet blij mee. 

Is al-Qaida hetzelfde als Islamitische Staat (IS)?

Nee. IS is weer een andere streng islamitische, terroristische groep. Net als al-Qaida willen ze hun doel bereiken met geweld. Toch zijn het vijanden van elkaar.

Anderen lazen ook: Wat gebeurde er op 11 september?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook