
Dit wist je nog niet over ijs: ijzingwekkende feitjes
Ineens is het deze week echt winter. Voor schaatsen op natuurijs is het nog te vroeg, maar de eerste ijsbanen zijn inmiddels open. Dikke kans dat er deze winter nog meer ijs volgt, en daar kun je maar beter op voorbereid zijn. Met deze ijzingwekkende ijsfeitjes kom jij goed beslagen... ten ijs!
Wat is ijs precies?
IJs is niets meer dan bevroren water. Wanneer de temperatuur onder nul graden Celsius duikt, wordt water vast en heb je ijs. Dat kan ook ontstaan als er veel sneeuw op elkaar gedrukt wordt. Sneeuw bestaat namelijk ook gewoon uit water en ijskristalletjes. In de bergen zie je veel van dit soort ‘landijs’.
Gevaarlijk ijs
In het water rond de Noordpool drijven duizenden ijsbergen. Dat ziet er mooi uit, maar die ijskoude bergen zijn ook gevaarlijk. Het beroemde schip Titanic zonk in 1912 nadat het op een ijsberg was gebotst.
Space-sneeuwballen
Niet alleen op aarde, ook ver in het heelal is ijs te vinden. Zo bestaan kometen voor een heel groot deel uit ijs. Deze enorme sneeuwballen smelten pas als ze dicht langs de zon komen. Ook op de planeet Mars is een soort ijs gevonden. Zouden Marsmannetjes daar ook gevechten mee houden? bestaan?
De tekst gaat verder na de foto.
Raket
Een pak ijs buiten is lekker, maar met een bak ijs in de vriezer is ook niets mis. In Nederland eten we gemiddeld zo’n zeven liter ijs per jaar per persoon. En al jarenlang ons favoriete ijsje? Het raketje!
Sluwe vos
Sommige dieren zijn gek op ijs. Wat dacht je van de ijsbeer? Zijn naam verklapt het natuurlijk al. Maar ook de poolvos leeft graag op ijsvlaktes. Met zijn witte vacht zie je hem nauwelijks in de sneeuwwitte omgeving. Perfect om je prooi te verrassen!
Elke dag ijs
In Scandinavische landen wordt twee keer zoveel ijs gegeten als in Nederland. Op sommige plekken krijgen kinderen daar elke dag een ijsje op school. In die landen vinden ze ijs namelijk net zo gezond als een bakje yoghurt. Het ijs in Zweden is wèl zonder suiker trouwens.
Anderen lazen ook: Recepten voor ijsjestijd.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!
Wat vind jij? Laat je reactie achter
Let op:
Plaats een scoop