De Melkweg boven het landschap van Moab (Utah, VS).  Foto Brad Goldpaint

Dit zijn de mooiste ruimtefoto's van 2018

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De sterrenwacht in het Britse Greenwich organiseert elk jaar een grote fotowedstrijd. Onderwerp: de ruimte. Ook dit jaar stroomden vanuit de hele wereld duizenden foto's binnen van sterren, de maan, planeten en astronomische verschijnselen. We zetten de prachtigste plaatjes voor je op een rijtje.

De foto bovenaan is de overall winnaar van de wedstrijd. De Amerikaan Brad Goldpaint legde de Melkweg vast. De combinatie met het planeetachtige landschap van Moab geeft de foto een 'adembenemende schoonheid'. Aldus de jury.

Mysterious Galaxy  Foto Steven MohrWinnaar in de categorie Melkwegen. 'Spectaculair beeld waar je haren van omhoog gaan staan terwijl je probeert te begrijpen wat voor ontzagwekkends je hier ziet', zegt de jury.

Foto Jordi Delpeix BorrellWinnaar in de categorie De maan. Ingezoomd op het oppervlakte van de maan. De jury: 'Ongelooflijk mooi door de prachtige zachte kleuren.'

Foto Ferenc SzémárWinnaar in de categorie Luchtlandschappen. Het sterrensysteem Gamma Andromedae trekt net boven de horizon langs. Beneden ligt de Hongaarse stad Galyateto. Dit effect krijg je als je de lens van het fototoestel lang openzet. 'Als in een droom', vindt de jury.

Foto Mario CogoDeze nevel heet de Heksenhoofdnevel. De gaswolk wordt verlicht door de heldere megaster Rigel. De jury: 'Door de enorme diepte die erin zit kun je je ogen er niet vanaf houden.'

Foto Nicolas LefaudeuHet noorderlicht. 'Doet denken aan het slot van de ruimtefilm 2001 - A Space Odyssey', zegt het juryrapport. 

Foto Fabian DalpiazWinnaar in de categorie Jeugd. De vijftienjarige Fabian Dalpiaz maakte deze foto op een mooie maandagochtend voordat hij naar school ging. Fabian woont bij de Dolomieten. Boven het gebergte zie je een meteoor. De jury: 'Schilderachtig.'

Anderen lazen ook: Sterren superscherp in beeld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

supermooie footo's zeg! allemachtig prachtieg! Rentweg Juichen Juichen Juichen Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Duimomhoog Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen

Wat een stomme foto’s Rentweg Rentweg

Niet zo negatief

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps