Foto: ANP

Dit zijn de nieuwe, strengere, coronaregels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

'We gaan naar een gedeeltelijke lockdown', zei premier Rutte gisteravond in een nieuwe persconferentie. Samen met coronaminister Hugo de Jonge maakte hij een aantal nieuwe, strengere coronaregels bekend. Dat is nodig omdat er afgelopen weken weer meer mensen besmet raakten met het virus.

Hoe hoger het aantal coronabesmettingen, hoe strenger de regels. Dat is de conclusie van de persconferentie van gisteravond. Omdat er de laatste weken veel mensen besmet raakten, worden de maatregelen dus weer strenger. De regering hoopt dat het virus zich zo minder snel kan verspreiden. 'De maatregelen gaan pijn doen, maar het is de enige manier', zei Rutte erover. Hier moeten we ons voorlopig aan houden:

- Iedereen vanaf 13 jaar moet binnenkort verplicht een mondkapje dragen op openbare plekken binnen. Dat geldt ook voor leerlingen op middelbare scholen. In de gangen en in de kantine moeten zij een mondkapje dragen. Tijdens de les mag-ie af.

- Cafés en restaurants gaan vier weken dicht. Alle winkels behalve supermarkten moeten om acht uur 's avonds dicht. Supermarkten mogen vanaf die tijd geen alcohol meer verkopen.

- Sporten mag nog wel, maar kinderen mogen geen wedstrijden meer spelen en kantines en kleedkamers zijn gesloten. Volwassenen mogen niet meer in groepjes sporten.

- Op openbare plekken als theaters en bioscopen mogen binnen nog maximaal 30 mensen bij elkaar komen. Kinderen worden daarbij niet meegeteld. Thuis mag je per dag nog drie mensen boven 13 jaar uitnodigen. Je mag dus nog wel met vrienden afspreken. 

- Ook over vervoer is nagedacht. Premier Rutte vraagt iedereen om tijdens de herfstvakantie alleen op pad te gaan als het echt niet anders kan. 

- Verder wordt aan volwassenen nog steeds gevraagd om thuis te werken, moet je voor een bezoek aan een museum of bibliotheek nog steeds een tijdslot reserveren en worden grote evenementen voorlopig verboden.

De nieuwe regels gelden voor de komende vier weken. 

Anderen lazen ook: Chinese stad test alle 9 miljoen inwoners.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook