Groep dolfijnen Foto: shutterstock

Dolfijn met veel matties krijgt meeste kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Voor de mannetjesdolfijn geldt: hoe meer vrienden, hoe meer kinderen. Dat ontdekten biologen die dertig jaar lang een groep dolfijnen volgden. Hoe zit dat precies?

Vriendschappen
Mannetjesdolfijnen vormen al jong vriendschappen met andere dolfijnen. Een groep onderzoekers wilde erachter komen waarom. Ze volgden dertig jaar lang 85 dolfijnmannen in Australië. Over hun ontdekkingen van de studie schreven ze in het tijdschrift Current Biology.

Op vrouwenjacht
Dolfijnen doen niet aan huisje boompje beestje. De mannentjes en vrouwtjes leven apart van elkaar in grote groepen. Als een vrouwtje vruchtbaar is, komen de mannetjes in actie. In een groepje van 2 of 3 gaan ze op pad om het vrouwtje te 'vangen' en bewaken. Sommige mannetjes hebben maar een paar vrienden die met ze mee willen op vrouwenjacht. Maar met de populaire mannetjes wil bijna iedereen wel mee op pad. 

Veel vrienden is belangrijk
Het onderzoek laat zien dat de mannetjes met de grootste vriendengroep later de meeste kinderen krijgen. Want als een van de vrienden bijvoorbeeld sterft, zijn er altijd nog andere mannetjes die met ze mee willen, achter de vrouwtjes aan. Gelukkig werken de vrouwtjes ook goed samen. Als een dolfijnenbaby is geboren, helpt de vrouwengroep de moeder met de verzorging. 


 

Anderen lazen ook: 'Dolfinarium mag geen dolfijnen aan China verkopen'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook