Oba

Dominique (9) is baas van de bieb

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

Dominique heeft een nogal bijzondere bijbaan. Vandaag is ze gekroond tot kinderdirecteur van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam (OBA). Haar taak: de bieb vertellen waar kinderen behoefte aan hebben. En nog veel meer, zéker als het aan Dominique ligt. 

‘Mijn moeder hield een poosje terug een krantenknipsel onder mijn neus’, vertelt Dominique. ‘Ze had de advertentie dat de OBA een kinderdirecteur zocht, rood omcirkeld. Ik wist meteen: dit is iets voor mij!’

Filmpje
Ze maakte een filmpje waarin ze vertelde waarom ze geknipt is voor de baan en stuurde ’m in. Net als 42 andere kinderen. Dominique kwam als winnaar uit de bus. 

Leesslinger
‘Mijn plannen? Ik wil zorgen dat ouderen in de bieb computerles van kinderen kunnen krijgen’, legt Dominique uit. Maar dat is nog lang niet alles op haar actielijst. Naast kinderen adviseren en boeken rechtzetten heeft de kersverse directeur nog een voornemen.

‘Ik vind de bieb nogal muffig. Ik wil daarom papier en stiften neerleggen, zodat kinderen kunnen opschrijven welk boek ze hebben gelezen. Dat papiertje mogen ze leuk versieren. Al die briefjes hangen we op en vormen zo een leesslinger. Vrolijk én handig: zo kun je precies zien welke boeken worden aangeraden door andere kinderen.’

Vet salaris?
Hoewel de titel kinderdirecteur behoorlijk chic klinkt, wordt Dominique er niet rijk van. ‘Jammer? Helemaal niet. Ik mag elke maand een nieuw boek kiezen uit de boekwinkel. Dat is ook heel leuk!’ 

oba

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dat zou ik ook wel willen zijn! Duimomhoog

serieus, was er niet genoeg nieuws in nederland? niet eens amerikaans nieuws om te pikken? (bijzonder: meisje (11) verricht heldendaad) was een amerikaanse nieuwsrapportage die kidsweek heeft gepikt.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.