Foto: Shutterstock

Doodgeslagen mug? Stuur hem naar de universiteit!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Ben jij zo iemand die geen mug kwaad doet? Dan kan je niet meedoen aan een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen. Daar willen ze namelijk graag doodgeslagen muggen ontvangen.

Muggenspecialisten van Wageningen University willen weten of het barre winterweer van de afgelopen week effect heeft gehad op de aantallen muggen in ons land. Uit eerder onderzoek bleek dat de gewone huissteekmug koude wintermaanden kunnen overleven in kruipruimtes en kelders. Maar helemáál zeker was die uitkomst nog niet. Met een nieuw onderzoek hoopt de universiteit dat echt te kunnen bewijzen.

Huis-tuin-en-keuken-mug

De wetenschappers willen er ook achter komen waar de muggen vooral voorkomen, bij welke dieren ze bloed drinken en of ze ziektes kunnen doorgeven. Sinds deze zomer komt het westnijlvirus in Nederland voor. Dat kan de 'gewone' huis-tuin-en-keuken-mug doorgeven. Ook mensen kunnen ziek worden van dat virus, maar gelukkig worden maar heel weinig mensen er ernstig ziek van (één procent). Door dode muggen te onderzoeken, hopen de specialisten meer te weten te komen over de kans dat dit virus deze zomer weer opduikt. 

Opsturen

Dode muggen kunnen tot 16 maart worden ingestuurd. Wil je weten hoe dat moet, kijk dan op de site van Wageningen University.

Anderen lazen ook: Zo help je je huisdieren de koude dagen door

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook