regen en zon

Doodnormaal zomerweer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

De korte broeken liggen nog netjes opgevouwen in de kast en de paraplu is hard nodig. Het weer deze zomer geeft nog niet echt een vakantiegevoel. Je kunt het een slechte zomer noemen, maar eigenlijk is dit weer heel normaal!

Rond dezelfde tijd vorig jaar lag je waarschijnlijk lekker in je opblaasbadje. In 2020 braken we dan ook het ene warmterecord na het andere. Op 11 augustus was het 5 dagen op een rij heter geweest dan 35 graden. Dat was nog nooit eerder voorgekomen. Op 13 september hadden we al 100 dagen boven de 20 graden gehad. Ook dat is erg zeldzaam. Een goede zomer dus. Of niet?

Beetje koeler
Al die lekker warme dagen leidden ook tot droogte, meer muggen en meer ouderen die stierven van de hitte. En het is niet eens normaal voor een zomer in Nederland. Meteoroloog William Huizinga vertelt tegen RTL Nieuws dat de zomer die we nu hebben veel normaler is. ‘Het gemiddelde is normaal gesproken 18,3 graden.’ Tot nu toe is de temperatuur ’s middags gemiddeld 18 graden deze zomer. Een klein beetje koeler dus, maar het scheelt niet veel.

Oneerlijk verdeeld
Ook alle regenbuien zijn eigenlijk niet zo raar. Gemiddeld 80 millimeter regen is heel gewoon voor deze tijd van het jaar. Wel is al het water nogal oneerlijk verdeeld. Zo viel er in Heerlen in Zuid-Limburg 230 millimeter regen vorige maand terwijl er in Noord-Holland maar 30 millimeter viel. De regenwolken boven Nederland zijn dus niet zo goed in eerlijk alles delen.

Zonnebaden
Pech voor mensen die meer van hitte houden. Waarschijnlijk blijft het voorlopig een doodnormale zomer. Eind deze week wordt de temperatuur een paar graden warmer, maar als je echt op het strand wil kunnen zonnebaden zal je toch echt weg uit Nederland moeten.

Anderen lazen ook: In beeld: wateroverlast in Limburg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook