Venetië overstroming

Dramatisch: Italiaanse stad Venetië staat onder water

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Water, water, overal water. In huizen, scholen, kerken en restaurants: overal in de Italiaanse stad Venetië klotst het water over de drempels. De burgemeester noemt de situatie 'dramatisch'.

Het is al dagenlang noodweer in Italië. Overal in het land veranderen steden door zware regenbuien in rivieren. Bewoners staan er letterlijk tot hun enkels in het water.

Eilanden

In de beroemde stad Venetië is het probleem het duidelijkst te zien. De stad is gebouwd op 188 eilanden. Die worden door de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel dubbel hard getroffen.

De Volkskrant schrijft dat de zeespiegel rondom deze eilanden afgelopen honderd jaar met 11 centimeter steeg. De stad zelf daalde met 12 centimeter. Dat zorgt de laatste jaren voor grote wateroverlast. 

Overstroming Venetië

De kelders van de Basiliek van San Marco

Schade

De beroemde Basiliek van San Marco op het San Marcoplein staat ook nu weer onder water. De schade loopt in de miljoenen euro's. Ook andere oude gebouwen in de stad lijden onder het zeewater, want zeezout is slecht voor het marmer waarvan ze gemaakt zijn.

Noodtoestand

De burgemeester van Venetië riep gisteren de noodtoestand uit. De scholen bleven dicht en ouderen en gehandicapten werden door brandweerboten uit hun ondergelopen huizen gehaald. Volgens de burgemeester is klimaatverandering de oorzaak van de grote overstromingen.

Venetië overstroming

Klimaatles

De Italiaanse minister van Onderwijs is ook bezorgd over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor zijn land. Daarom kwam hij vorige week met een plan: op alle scholen moeten kinderen voortaan klimaatles krijgen.

Anderen lazen ook: Nieuw vak voor Italiaanse leerlingen: klimaatles.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik ga een nieuwskring erover houden en ik vindt het een super leuk stukje

vindt het best erg wat er is gebeurd hopelijk gebeurt het niet nog een keer. Super goed geschreven.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.