Foto Shutterstock

Drie vragen over Brexit: hoe zat het ook alweer?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Morgen is het zover. Brexit-Day. B-Day. De dag waarop de Britten dan toch echt uit de Europese Unie stappen. Maar eh... waarom willen onze buren ook alweer van ons scheiden? Hier lees je hoe 't zit.

1. Wanneer begon het?
Vier jaar geleden. Steeds meer Britten lijken uit de Europese Unie te willen. De tegenstanders vinden dat de landenclub met teveel regels komt en dat die alleen maar tijd en geld kosten. Ze willen weer zelf dingen kunnen beslissen. Maar er zijn ook veel voorstanders van de EU. Zij vinden het juist goed dat landen samen afspraken maken (over handel, klimaat, vluchtelingen…). De discussies worden scherper en de Britten verdelen zich in twee kampen: leavers (zij die de EU willen verlaten, British Exit: Brexit) en remainers (zij die in de EU willen blijven).
Foto AFP2. En toen?
De Conservatieve premier David Cameron belooft dat de Britten mogen stemmen over Brexit en dat hij zich aan de uitslag zal houden. Die is: 48% tegen en 52% voor Brexit. Cameron stapt op want hij is pro-EU. Partijgenoot Theresa May neemt de klus over. Lastig, want hoe moet dat eigenlijk, uit de EU stappen? Het is nooit eerder gedaan. May wil het liefst een nette scheiding met goede afspraken en ze rent heen en weer tussen Brussel en het Britse parlement. Maar dat stemt al haar plannen weg. Veel Britten ergeren zich aan het gekibbel en de besluiteloosheid. In mei 2019 stapt ook May op. Haar opvolger Boris Johnson is enorm pro-Brexit. Het lukt hem om nieuwe afspraken te regelen over grenscontroles en iedereen stemt in met de dag waarop Brexit moet ingaan: 31 januari 2020. Morgen dus!
Boris Johnson  Foto AFP3. En nu?
Dat is inderdaad de vraag. Er is nog steeds veel onduidelijk. Hoe gaat het met Britten in het buitenland? Wat betekent Brexit voor de handel tussen de Britten en andere Europese landen? Daarom gaat er nu een overgangsperiode in. Johnson krijgt nog 11 maanden extra de tijd om de scheidingspapieren tiptop in orde te krijgen. Reken er maar op dat je het B-woord nog veel te horen krijgt. Sorry!

Anderen lazen ook: Eindelijk: er is een Brexit-deal!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is niet handig dat ze er uit gaan

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps