Foto: Shutterstock

Drie vragen over de Aziatische reuzenhoornaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

De Aziatische reuzenhoornaar kan wel zes centimeter lang worden. Zijn angel is zes millimeter. En hij heeft sterke kaken waarmee hij jacht maakt op honingbijen. Deze gevaarlijke fladderaar is opgedoken in de Verenigde Staten. En daar zijn ze niet blij met deze gast. 

Wat is dit voor een dier?
De Aziatische reuzenhoornaar is familie van de wesp. Wel is hij haast twee keer zo groot als zijn wespenneef. Als hij je meerdere keren steekt, kan zijn gif zelfs dodelijk zijn voor mensen. En het is geen lieverdje: hij staat bekend om zijn moordlustige gedrag. 

Wat eet hij? 
Hij eet graag andere insecten, zoals de honingbij. Slecht nieuws, want bijen zijn juist zo belangrijk voor de natuur en ons voedsel. Daar heeft de hoornaar geen boodschap aan. Zonder genade doodt hij bijen en soms neemt hij hun bijenkast over. De bijenlarfjes voedt hij aan zijn eigen larven.

Waar woont deze engerd?
Vroeger kwam hij alleen voor in Aziatische landen, zoals China en Zuid-Korea. Eind vorig jaar dook hij ineens op in Canada en de Verenigde Staten. Of hij daar ook blijft, is de vraag. Als het aan experts ligt niet. Die zijn op zoek naar beginnende nesten die de hoornaarkoningin rond deze tijd bouwt, om die te bestrijden. Gelukkig is deze reuzin niet makkelijk over het hoofd te zien! 

Anderen lazen ook: Zo wapen je je tegen wespen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook