Foto: Shutterstock

Drie vragen over de coronaprik voor kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Als je tussen de vijf en elf jaar bent, kun je de komende dagen een uitnodiging voor een coronaprik verwachten. Wat moet je weten over die prik? Drie vragen en antwoorden.

Kinderen worden toch niet heel ziek van corona? 

Dat klopt. Kinderen hebben vaak milde klachten. Toch adviseerde de Gezondheidsraad het kabinet om vaccins beschikbaar te maken voor alle kinderen. Want een kleine groep kan toch heel ziek worden van het virus. Of door corona de zeldzame, maar ernstige ontstekingsziekte MIS-C krijgen. Een ander voordeel van de prik is dat je minder snel besmet raakt en je dus minder vaak thuis hoeft te blijven. Als het virus zich minder verspreidt, zijn er minder maatregelen nodig en is de kans groter dat je naar school, sport of familie kan.  

Krijgen kinderen dezelfde prik als volwassenen? 

Kinderen krijgen twee prikken van het Pfizer-vaccin, maar in een kleinere dosis. Op die manier is het goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap. Dat beoordeelt of medicijnen goed werken en veilig zijn. Van het vaccin kun je kort lichte bijwerkingen krijgen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of pijn op de plek van de prik. Soms krijg je ook koorts. Maar meestal valt dat erg mee. 

Wat als ik de prik niet neem? 

De Gezondheidsraad vindt het belangrijk dat kinderen niet worden uitgesloten als ze geen vaccinatie hebben. Het kabinet vindt dat ook en daarom wordt het niet verplicht om een QR-code te laten zien als je onder de twaalf jaar bent. De prik is dus niet verplicht en kinderen mogen samen met hun ouders beslissen of ze een vaccin willen. 

Anderen lazen ook: In cijfers: een half jaar coronaprikken

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook