Foto: ANP

Drie vragen over de lintjesregen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Het regent lintjes vandaag! Nee, je hoeft je paraplu niet tevoorschijn te halen. Maar wat gebeurt er dan vandaag? Drie vragen en antwoorden. 

Wat is de lintjesregen?

Tijdens de lintjesregen worden mensen die iets bijzonders hebben gedaan in het zonnetje gezet. Dat vindt ieder jaar plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van koning Willem-Alexander. Op die dag krijgen elk jaar een paar duizend mensen een lintje opgespeld. Een koninklijke onderscheiding namens de koning. Gelukkig hoeft Willem-Alexander niet zelf duizenden lintjes te spelden, vaak reiken burgemeesters de lintjes uit.

Wie kan er een lintje krijgen?

Iedereen die iets bijzonders heeft gedaan, kan een lintje krijgen. Vaak zijn het mensen die al heel lang vrijwilligerswerk doen. Bijvoorbeeld op een sportclub of in de zorg. Om een lintje te krijgen, moet je je minimaal vijftien jaar hebben ingezet. Kinderen krijgen daarom bijna nooit een lintje. Al zijn er steeds meer gemeenten die zelf speciale onderscheidingen uitreiken voor kinderen of jongeren. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Gouda, Utrecht en Dordrecht. 

Kan het dit jaar wel doorgaan?

Normaal worden mensen die een lintje krijgen met een smoesje naar het gemeentehuis meegenomen. Daar vindt dan een ceremonie plaats, waarbij ze een lintje krijgen opgespeld. Dit jaar kan dat door de maatregelen rond het coronavirus niet doorgaan. Maar vandaag wordt wel bekend wie de onderscheiding krijgen. De meeste burgemeesters bellen vandaag de gelukkigen, sommige burgemeesters gaan zelfs op de fiets langs om het goede nieuws brengen. Later, wanneer het weer kan, zal er alsnog een ceremonie worden georganiseerd. 

Anderen lazen ook: Koningsdag wordt woningsdag: dit kun je doen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps