Foto: EPA
Uitgelegd

Drie vragen over de Paralympische Spelen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Na de Olympische Spelen is het vanaf vandaag de beurt aan de Paralympische sporters. Wist jij dit al over de Spelen?

Wat zijn de Paralympische Spelen?

De Paralympische Spelen is een sportevenement voor mensen met een beperking. Die wordt altijd gehouden na de Olympische Spelen, in hetzelfde land. Het woord 'para' betekent dichtbij in het Grieks. Dat staat voor de gedachte achter deze spelen. 'Het zoveel mogelijk naleven van de regels van de Olympische Spelen.'

Wie doen er voor Nederland mee?

Voor Nederland doet zitskiër Jeroen Kampschreur mee. Bij de vorige Spelen won hij goud op de supercombinatie. Bij het parasnowboarden staan Renske van Beek, Lisa Bunschoten en Chris Vos aan de start. Bunschoten is een van de grootste favorieten, zij is wereldkampioen in twee verschillende onderdelen.

Hoe zit dat nu met de Russische sporters?

Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne mogen veel Russische sporters niet meer meedoen aan grote evenementen. Bijvoorbeeld in de Formule 1 en het internationale voetbal. Nu mogen de Russen ook niet aan de Paralympische Spelen meedoen. Ook sporters uit Belarus zijn niet welkom. De president van Belarus steunt namelijk de inval van de Russen in Oekraïne. De organisatie van de Spelen besloot woensdag eerst dat ze wel mochten meedoen onder neutrale vlag, maar is toch van gedachten veranderd.

Anderen lazen ook: Filmpje: Skiër botst tegen cameraman aan

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook