Videostill Hao Li

Drie vragen over deepfakes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Op het internet zijn steeds vaker nepvideo’s te zien die zijn bedoeld om mensen te misleiden. Experts onderzochten het effect van het kijken naar deze deepfakes. Drie vragen én antwoorden hierover. 

Wat zijn deepfakes?

Deepfakes zijn slim bewerkte video’s. In zo’n filmpje kun je een gezicht vervangen door een ander gezicht. Of iemand dingen laten roepen die hij in het echt nooit zou zeggen. Er worden bijvoorbeeld video's gemaakt van bekende mensen die gemene of rare dingen zeggen. Zoals bijvoorbeeld een nepvideo van president Obama die president Trump een sukkel noemt.

In dit Engelstalige filmpje zie je president Trump in een deepfake. Het filmpje is nep, maar lijkt heel echt. De tekst gaat verder onder de video.

Wat is er nu onderzocht?

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam deden een test met zo'n nepfilmpje. Ze maakten een deepfake van de Nederlandse politicus Sybrand Buma. Ze lieten een groep mensen het filmpje zien en bekeken daarna hoe ze over hem dachten. Wat bleek? De groep had na afloop een negatiever beeld over de politicus dan daarvoor.

Wat is er gevaarlijk aan zo'n video?

Met deze techniek kun je natuurlijk leuke dingen doen, zoals jezelf in een film toveren. Maar je kunt er dus ook misbruik van maken. Het Openbaar Ministerie (de overheidsorganisatie die misdadigers voor de rechter sleept) maakt zich daarom zorgen. Je kunt straks bijvoorbeeld iemand iets strafbaars laten doen in een video. Experts denken dat het ook steeds moeilijker wordt om een nepvideo te herkennen. Je kunt dan niet alles wat je ziet, zomaar geloven.

Anderen lazen ook: 5 tips om nepnieuws te herkennen. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook