Bacteriën

Drie vragen over gevaarlijke superbacteriën

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Valerie
Valerie
van Vliet

Dokters maken zich zorgen. Steeds meer mensen hebben namelijk last van superbacteriën. Maar wat zijn dit? Drie vragen over deze micro-beestjes.

1. Wat zijn superbacteriën?

Normaal als jij ziek bent kruip je met een kopje thee onder een warme deken en dan ben je binnen een paar dagen weer de oude. Maar soms kun je zo ziek zijn dat je een medicijn nodig hebt om beter te worden. Ook dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Binnen een paar weken huppel je waarschijnlijk weer vrolijk buiten. Erger wordt het als je een superbacterie in je lichaam hebt. Bacteriën zorgen ervoor dat je ziek wordt, maar als je een superbacterie hebt ben je ziek en werken veel medicijnen niet meer. Doktoren zeggen dan dat de bacterie resistent is voor het medicijn.

2. Waarom is dat erg?

Gelukkig zijn er voor de meeste superbacteriën medicijnen te vinden die wel werken. In Australië is er in september een ontdekt waar niks meer voor werkt. Die kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen die al niet zo gezond zijn. Driekwart van deze bacteriën wordt ook doorgegeven in ziekenhuizen. Elk jaar overleven 33.000 mensen in Europa zo'n superbacterie niet. In Nederland komt dit nog niet zo vaak voor. Van de 31 landen die zijn onderzocht, staat Nederland op plek 29 met de meeste overleden personen. Erg laag dus.

3. Wat kunnen we er aan doen?

Om te beginnen moeten we niet te vaak medicijnen gebruiken. Als je een griepje hebt, probeer het dan eerst op te lossen met je moeders bouillonsoep. Als ziektes namelijk te vaak medicijnen tegenkomen, leren ze om hier tegen te kunnen. Daarnaast blijven doktoren proberen om nieuwe en betere medicijnen te maken waar de superbacteriën niet tegen kunnen. Bacteriën mogen dan steeds slimmer worden, doktoren worden dat ook!

Anderen lazen ook: Wil je geen griep? Blijf uit de buurt van deze dingen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

alle bomen weg hallen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps