Foto: Laurens Bosch ANP

Drie vragen over 'heftige' overval en achtervolging in Amsterdam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het lijkt wel een spannende scène uit een film: woensdagmiddag werd een waardetransportbusje overvallen door een groep mannen. Daarna ontstond een achtervolging, waarbij iemand is overleden. Wat gebeurde er precies? Drie vragen en antwoorden.

1. Wat is er gebeurd?

Een groep mensen overviel woensdagmiddag een waardetransportbusje in Amsterdam-Noord. In zo'n busje wordt geld of waardevolle producten of documenten vervoerd onder strenge bewaking. De overvallers hadden deze overval goed gepland. Ze hadden wapens bij zicht en toen de politie kwam, vluchtten ze met meerdere auto's naar het dorp Broek in Waterland boven Amsterdam. Daarna liepen ze een weiland in en lieten ze sommige auto's brandend achter. Dat weiland stond snel vol agenten en de politie hield de mannen vanuit de lucht in de gaten met een helikopter. Even later werd er door agenten op de grond geschoten. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt deze overval 'ongekend heftig'. 

Foto Laurens Bosch ANP

2. Hoeveel mensen zijn aangehouden?

Tot nu toe zijn zeven mensen opgepakt. In het weiland konden zes mensen worden aangehouden. Een paar uur later werd in Rotterdam een zevende man opgepakt. Tijdens de aanhoudingen in het weiland werd er flink geschoten en kwam één verdachte om het leven. Twee anderen raakten gewond. Hoeveel mannen er precies bij de overval betrokken waren is niet duidelijk. De politie kan ook nog niet zeggen of alle daders inmiddels zijn gevonden. Er zijn nog zeker twee overvallers op de vlucht.

Foto: ANP Inter Visual Studio

3. Waarom werd dit busje overvallen?

Dit busje bracht waarschijnlijk goud en diamanten naar een bedrijf in Amsterdam dat daarin handelt, schrijven meerdere media. De overvallers wisten dat. Hoeveel zij hebben meegenomen is niet bekend, maar De Telegraaf meldt er producten in het busje lagen met een waarde van vijftig miljoen euro. De politie heeft een deel van de inhoud naar een veilige locatie gebracht. De overvallers hebben een deel meegenomen, meldt de politie. Hoeveel dat is is nog niet bekend.

 

Anderen lazen ook: Politie New York ontslaat robothond.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook