Foto: Shutterstock

Drie vragen over microplastics in drinkwater

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Plastic flesjes in de bosjes en ballonresten op het strand: overal zwerft plastic rond. Ook in ons drinkwater drijven piepkleine deeltjes. Hoe ongezond is dat? Daar moet meer onderzoek naar komen, vinden wetenschappers. Drie vragen én antwoorden over deze microplastics.

1. Wat zijn microplastics?

Als plastic in de natuur terechtkomt, vergaat het nooit. Het breekt wel af tot steeds kleinere stukjes: microplastics. Ze kunnen zo klein worden dat je ze niet meer met het blote oog ziet.

2. Hoe krijg je die binnen?

De stukjes microplastic zijn zo klein dat ze ook in ons drinkwater terechtkomen. Negentig procent wordt eruit gevist tijdens het zuiveren van het water, maar de allerkleinste deeltjes weten daar doorheen te glippen: nul tot vijf deeltjes plastic per liter water, ter grootte van maar een duizendste van een millimeter.

3. Is dat schadelijk?

In een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat dat je veel microplastic gewoon uitpoept. Je lichaam kan de allerkleinste stukjes wel opnemen. De WHO verwacht dat dit zo weinig is, dat het niet schadelijk is. Wel roept de organisatie onderzoekers op om er meer onderzoek naar te doen.

Anderen lazen ook: Onderzeeër vindt plastic op diepste punt oceaan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps