ANP

Drie vragen over Nationale Veteranendag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het is vandaag Nationale Veteranendag. Dé dag waarop we Nederlandse militairen in het zonnetje zetten. Dit jaar is de dag net even anders dan normaal. Drie vragen over Veteranendag:

Wat is een veteraan eigenlijk?

Veteranen zijn ex-militairen die voor Nederland hebben meegevochten of geholpen in andere landen. Bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijdens vredesmissies in de Afrikaanse landen Angola en Ethiopië. In totaal heeft Nederland zo’n 675.000 veteranen. 

ANP

Hoe wordt Nationale Veteranendag gevierd?

Tijdens Nationale Veteranendag marcheren duizenden militairen in Den Haag tijdens een defilé, een soort parade. Aan de zijkanten staan tribunes met publiek, waaronder premier Rutte en koning Willem-Alexander. Ook rijden er allerlei legervoertuigen mee tijdens de tocht en is er vaak een vliegshow. 

ANP

Hoe doen ze dat vandaag?

Door het coronavirus vond de organisatie het geen slim plan om dit jaar zoveel mensen bij elkaar te zetten. Ook zijn veel veteranen bejaard en lopen ze daardoor groter risico om het virus op te lopen. De oudste Nederlandse levende veteraan uit de Tweede Wereldoorlog is inmiddels al 105 (!) jaar oud. Dit jaar is de Nationale Veteranendag daarom online en via televisie te volgen met een speciaal programma. 

ANP

Ben jij weleens bij de Nationale Veteranendag geweest? 

Anderen lazen ook: Oud-soldaat (97) maakt parachutesprong 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook