Willem Holleeder - ANP

Drie vragen over Willem Holleeder

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Je hebt waarschijnlijk wel eens over hem gehoord: Willem Holleeder. Donderdag vertellen rechters welke straf hij krijgt. Drie vragen en antwoorden over deze zaak.

1. Wie is Willem Holleeder?

De beroemdste boef van Nederland. De 61-jarige man uit Amsterdam zat al twee keer voor lange tijd in de gevangenis. In 1987 kreeg hij een straf van elf jaar cel voor de ontvoering van de baas van biermerk Heineken. En in 2006 moest Holleeder weer voor jaren de gevangenis in. De reden? Hij had rijke zakenmensen gechanteerd.

In december 2014 werd de crimineel opnieuw opgepakt. Dit keer wordt er gedacht dat hij onder andere te maken heeft met de moord op vijf personen, onder wie de man van zijn eigen zus.

2. Waarom duurt het allemaal zo lang?

Het is een supergrote rechtszaak, waar de afgelopen jaren heel veel onderzoek voor gedaan moest worden. Toen Holleeder in 2014 werd opgepakt werd hij gelinkt aan twee moorden, maar dat zijn er nu vijf. Naast al het onderzoek, werden er ook mensen ondervraagd die misschien meer weten.

In februari vorig jaar begon de rechtszaak. Er volgden ongeveer zestig bijeenkomsten waarin alle misdaden uitgebreid werden besproken. Daarbij werd Holleeder vaak ondervraagd, maar ook andere mensen moesten vragen beantwoorden. Zo kwamen bijvoorbeeld zijn twee zussen naar de rechtbank om te vertellen wat hun broer volgens hen heeft gedaan. De laatste bijeenkomst was een paar maanden geleden.

3. Welke straf krijgt hij?

Dat gaan de rechters donderdag bekendmaken. Het team van Holleeder wil dat hij geen straf krijgt, terwijl justitie vindt dat de boef levenslang opgesloten moet worden. De rechters hebben de afgelopen tijd bekeken of er genoeg bewijs is dat Holleeder foute dingen heeft gedaan. Daarna is de straf bepaald.

Anderen lazen ook: Voorlopig geen rechtszaken over Fortnite-dansjes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Holleeder moet levenslang krijgen Duimomhoog Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.