Dubak Challenge

Dubak challenge zorgt voor ijskoude kunst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
stage Boris bij Kidsweek
Boris
Koetsier

In Rusland is het nu zo koud dat als je een kopje kokendheet water de lucht ingooit dat meteen bevriest. En dat levert prachtige foto's op.

Het begon eigenlijk deze winter in Amerika waar ze het The Boiling Challenge noemen. Maar in Rusland is het nu ook een trend. De Dubak Challenge noemen de Russen het, want in het Russisch betekent 'dubak' extreme kou. En extreem koud moet het ook zijn. Want dit ijskoude kunstje lukt alleen als het minimaal min 40 is. Het eindresultaat zie je meteen: een grote wolk van sneeuw boven je hoofd.

Zo werkt het!

Maar hoe werkt het? De klimatoloog Taneil Uttal legde het aan National Geographic uit: 'Wanneer je kokend water in de lucht gooit, vormt het hete druppeltjes', zegt hij. Normaal zou dat verdampen, maar omdat het zo koud is verandert de damp in druppeltjes die meteen bevriezen en een wolk van ijskristallen maken.

Voorzichtig
Krijg jij ook zin om met zo'n ijzijge hanekam boven je hoofd op de foto te gaan? In Nederland is het echt niet koud genoeg voor deze challenge. Het is zelfs gevaarlijk om te proberen!

 

 

 

 

 

 

 

Anderen lazen ook: Levensgrote ijsbeelden in China.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook