Foto: Zeeuws maritiem MuZEEum / kunstenaar Ralph Curnow

Duiken naar geheimzinnig scheepswrak

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Deze week beginnen onderzoekers met het opgraven van een mysterieus scheepswrak. Het zijn de resten van het schip De Rooswijk dat in 1740 zonk voor de kust van Engeland. Cultuurminister Jet Bussemaker hoopt dat we veel kunnen leren over de VOC-tijd. Wat weten we al over dit schip? 

- ​De Rooswijk vertrok op een koude dag in januari in 1740. 
- 350 mensen waren op Texel aan boord gestapt, waaronder veel arme mensen die geld nodig hadden. 
- De Rooswijk zou naar Azië varen om handel te drijven, net als andere VOC-schepen uit die tijd. 
- Na één dag belandde het schip al in een storm bij Engeland. Het schip zonk en alle mensen verdronken.
- De Rooswijk lag vol met zilveren staven en munten. Dat ontdekten duikers nadat iemand het wrak dertien jaar geleden toevallig had gevonden. 
- De gewone mannen lagen dicht op elkaar in hangmatjes. Er kon nergens een raam open, dus het stonk enorm! 
- Achter de mast sliepen de kapitein, de hoge officieren en een paar rijke passagiers. Zij boften, want ze hadden een bed én een raam!
- De Rooswijk ligt nu ongeveer 25 meter onder de golven. Een laag zand beschermt het wrak, maar de korrels zijn aan het verschuiven! Daarom wil Bussemaker nu snel alles op laten duiken.
- Onderzoekers hopen dat er kleren, kookspullen en andere schatten boven water komen, waardoor we nóg meer te weten komen over vroeger. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dit stond heel lang geleden toch al in de kidsweek??? Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.