Duikrobot zoekt zeeschatten

Duikrobot zoekt zeeschatten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Bij de Zuid-Franse kust zwemt een bijzondere duiker in de golven. Hij is oranje en heeft geen luchtflessen nodig. Het is de robot OceanOne. En hij is perfect geschikt om te zoeken naar eeuwenoude scheepsschatten op de bodem van de zee. Daar waar geen mens kan komen.

OceanOne zit propvol snufjes. Hij is gemaakt door professor Oussama Khatib en zijn team van de Amerikaanse Stanford Universiteit. ‘We wilden een robot die dieper kon duiken dan een mens. Maar wel eentje die haast net zo behendig is als een mens’, vertelt Khatib aan de telefoon.

Joysticks
‘Vier jaar hebben we aan hem geknutseld. En nu doet-ie wat we willen. Met zijn acht krachtige schroeven zwemt hij automatisch. Maar je kunt ’m ook heel precies besturen, met joysticks.

'Hij heeft twee scherpe camera-ogen die beelden live doorsturen. Als wij boven hem in een boot op het water dobberen kunnen we meekijken.'

'En als ik mijn vingers dichtknijp doet OceanOne onder water hetzelfde. Zijn handen hebben sensoren. Wat hij voelt, voel ik ook. Perfect voor precisiewerk.’

Schatzoeken
En? Kan-ie goed schatzoeken? Khatib: ‘Nou en of. We hebben hem laatst meegenomen naar Zuid-Frankrijk. Daar ligt La Lune.’ Dit schip was van de rijke Franse koning Lodewijk de Grote. Het zonk in 1664 en ligt op 100 meter diepte, boordevol koninklijk kostbaars. Geen enkele duiker kan erbij. ‘Maar OceanOne wel!’ vertelt Khatib.

Duikrobot zoekt zeeschatten 2

‘En hij vond een oude vaas. Hij pakte hem heel voorzichtig op en stopte hem in een speciale mand. Die trokken we omhoog. Iedereen stond te juichen.’ 

Ook OceanOne was ‘blij’. Hij deed een high five met het team. Of nou ja, eigenlijk deed professor Khatib dat. Hij zat achter de joysticks. Zo trots als een pauw.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons via FacebookWhatsApp of Instagram

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps