Nachtvlinders hebben last van ons licht.

Duitsland dimt lichten voor dieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

Licht helpt ons 's nachts de weg te vinden. Maar insecten raken er juist hopeloos door verdwaald. In Duitsland worden de wetten voor verlichting daarom steeds strenger. Schijnwerpers moeten voortaan uit en nieuwe lantaarnpalen worden zo insectvriendelijk mogelijk. 

Een bekend gezicht voor wie nu op de camping zit: de muggen en nachtvlinders die op de gaslampen en kaarsen afkomen. Dat overleven die beestjes vaak niet. Scheelt weer een paar muggenbulten.

Maar het is wel een groot probleem dat we met onze verlichting de kleinste dieren zo dwars zitten. Daar zijn er namelijk steeds minder van. 

Ecosysteem

Insecten zijn belangrijk voor het ecosysteem: doordat zij er zijn, blijven andere dieren in leven. Een mug die verbrand in een kaars had een lekker avondmaaltje kunnen zijn voor een vleermuis of vogel. En die vogels en vleermuizen zijn op hun beurt weer belangrijk voedsel voor bijvoorbeeld uilen en haviken. Hoe minder insecten, hoe moeilijker andere dieren het dus krijgen. 

Noodplan voor nachtvlinders

Dat komt vooral door mensen. Daarom heeft de Duitse regering nu een insectenbeschermingsplan gemaakt. Daarin staan een heleboel maatregelen om de insecten te helpen. Eén ervan is dat zoeklichten en grote schijnwerpers, die vaak kerken en sportvelden verlichten, tien van de twaalf maanden per jaar uit moeten zodra het donker wordt. Maar er staat ook in dat in natuurparken en dichtbij stromend water geen middelen gespoten mogen worden om insecten tegen te gaan. 

Voetbalvelden worden verlicht door grote lampenVoetbalvelden worden verlicht door grote lampen

Anderen lazen ook: Eerste hulp voor insecten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Fijn dat er naar de dieren omgekeken wordt. Dat is indirect ook beter voor de mens. Zelf vind ik meeste lantarenpalen s nachts ook te fel schijnen, vooral ook in woonwijken. En al die lampen van voordeuren van flats. Dat kan toch ook minder s nachts? Of ander licht? Hopelijk ook in Nederland snel minder lichtvervuiling overal :) Brengen jullie dit ter sprake ergens? Ben zeer benieuwd of dit opgepakt wordt door landelijke instantie. Natuurlijke groetjes van Evi!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.