Dumoulin tijdrit Tour de France, windtunnel, TU Delft

Dumoulin in 3D

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Zondag won hij al zijn allereerste etappe in de Tour de France. En vandaag maakt de Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin misschien weer kans op de overwinning. Aan de voorbereiding kan het niet liggen. Hij rijdt in een speciaal pak dat is getest door een 3D-pop die precies op hem lijkt!

Vandaag staat er in de grote Franse wielerwedstrijd een tijdrit op het programma. De wielrenners rijden dan 37,5 kilometer in hun uppie. Wie dat het snelst doet, wint de etappe.

En bij een tijdrit gaat het om seconden. Duizendsten van seconden zelfs! Zo won Dumoulin dit jaar de tijdrit in de Giro d'Italia (die eerste etappe was in Utrecht) met maar 22-duizendste van een seconde voorsprong op de nummer 2.

Speciale kleren
Wielrenners gaan zo hard mogelijk als ze zo min mogelijk wind vangen. Daarom zitten ze bijvoorbeeld helemaal voorover gebogen op de fiets en dragen ze speciale helmen en kleren.

Het pak dat Tom Dumoulin vandaag draagt, is zelfs getest in een speciale windtunnel. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft konden zo onderzoeken met welke stof een nog sneller pak gemaakt kon worden.

Heel veel foto's
Maar Dumoulin zelf moest natuurlijk heel hard trainen, die had helemaal geen tijd om dagenlang stil te zitten in een tunnel! Gelukkig hoefde de wielrenner maar een half uurtje vrij te maken zodat 150 camera's tegelijkertijd foto's van hem konden maken. Dat zag er zo uit:

Dumoulin tijdrit Tour de France, windtunnel, TU DelftDumoulin geprint
Op basis van al deze foto's kon toen met een 3D-printer een tweede Dumoulin gemaakt worden. Eentje die wél tijd zat had om alle pakken uit te proberen!

Met het pak dat als snelste uit de test kwam, fietst Dumoulin vandaag de tijdrit. De onderzoekers van de TU Delft denken dat hij met dit pak in de wedstrijd wel tien seconden winst kan pakken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook