Foto Flying-V

Duurzaam vliegen neemt een vlucht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een tochtje in het duurzame vliegtuig van de toekomst is weer een stapje dichterbij. De makers van de Flying-V bouwden deze zomer een mini-versie en testten ‘m uit.

Het bespaart mensen straks een boel vliegschaamte: een vlucht in de Flying-V. Dit lange-afstandsvliegtuig is ontworpen door vliegtuigbouwer Airbus. Door de speciale V-vorm en doordat-ie lichter is dan bestaande toestellen, stoot hij 20% minder brandstof uit. Maar het toestel moet natuurlijk eerst worden getest. Daarom lieten Airbus, KLM en de Technische Universiteit Delft in juli een mini-versie de lucht ingaan. Deze week werden de uitkomsten gepresenteerd. 

Vliegt-ie? 

Het was een spannend moment voor de bouwers: op een vliegveld in Duitsland maakte het model van drie meter breed z’n eerste vlucht. Zo kon worden getest of opstijgen, vliegen en landen in deze bijzondere vorm lukt. En dat lukte! Toch zijn er verbeterpunten. Tijdens de vlucht kwam het team erachter dat het toestel nog te veel wiebelt en dat het zwaartepunt verplaatst moet worden. De makers gaan nu weer naar de tekentafel, om daarna weer een testvlucht te maken. Dat doen ze de komende jaren net zo vaak tot-ie perfect door de lucht zoeft. 

Wil je zien hoe het vliegtuig vliegt? Dat kun je zien in het (Engelstalige) filmpje hieronder.

Anderen lazen ook: Is dit het vliegtuig van de toekomst?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps