Foto: ANP / NASA /  Zuma Press
Uitgelegd

Duwtje van Dart: waarom botst NASA met asteroïde?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een ruimtebrokstuk dat recht op aarde afkomt: de kans is superklein, maar het kán. Om dat te voorkomen, is ruimtevaartorganisatie NASA expres op zo'n asteroïde gebotst. Hoe zit dat?!

Voor de duidelijkheid: er dendert helemaal geen ruimterots (of asteroïde) op ons af. Maar áls het ooit gebeurt, kunnen we er maar beter op voorbereid zijn. Daarom is ruimtevaartorganisatie NASA eind vorig jaar begonnen met een spannende testmissie. Het doel: proberen om de asteroïde Dimorphos, die zo groot is als een voetbalstadion, in een andere baan te dwingen. Voor het eerst in de geschiedenis!

Onbemand ruimtevoertuig

Ze slingerden het onbemande ruimtevoertuig Dart de ruimte in. Dart weegt zo’n vijfhonderd kilo en zoefde toen met zo’n 6,6 kilometer per seconde op Dimorphos af. Vannacht knalde Dart dus écht op die ruimteknots. Dat gebeurde op zo'n 11 miljoen kilometer van de aarde, met een snelheid van ruim 24.000 kilometer per uur.

Cameraatje uitgespuugd

Omdat Dart zo'n honderd keer kleiner is dan dat ruimtebrokstuk, is die niet kapot gegaan. Maar Dimorphos heeft wel een duwtje gekregen van Dart. De ruimtesteen schuift nu dus hopelijk op in z'n baan. Hoeveel precies? Dat willen de wetenschappers graag weten. Daarom heeft het ruimtevoertuig vóór de botsing een klein cameraatje uitgespuugd. Dat heeft ruimtebeelden terug naar aarde gestuurd. De NASA zond de botsing vannacht live uit.

Puin bestuderen

Over een paar jaar zal weer een nieuwe missie het puin bestuderen. Om zo steeds meer te weten komen over het effect van die knal. En dus hopelijk verder te onderzoeken hoe we kunnen voorkomen dat we in de verre toekomst écht botsen met een ruimteknots.

Anderen lazen ook: Mysterieuze raket ingeslagen op de maan

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook