Blackout Tuesday

Eén dag stil tegen racisme op Blackout Tuesday

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Ben jij de zwarte plaatjes op Instagram of Facebook al tegengekomen? Dat is onderdeel van de actie Blackout Tuesday. Hiermee vraagt de muziekwereld aandacht voor racisme.

Wat houdt de actie in?

Over de hele wereld doen mensen, bedrijven en organisaties mee aan de actie. Ze plaatsen een compleet zwarte foto op social media - blackout betekent 'alles op zwart'. Daarnaast werken veel mensen in de muziekwereld vandaag niet. Een dag lang géén nieuwe liedjes, géén optredens en ook geen leuke posts op social media. Gewoon even een dagje stil. Veel bekende mensen en bedrijven hebben al een zwart plaatje gepost, waaronder Justin Bieber, Davina Michelle, Frenkie de Jong en Bizzey.

Waarom wordt deze actie gehouden?

De reden achter deze actie is de dood van George Floyd. Hij werd vorige week opgepakt door de politie en tijdens zijn arrestatie met onnodig veel geweld op de grond geduwd. De agent ging vervolgens met zijn knie op de nek van George zitten, waardoor hij uiteindelijk stikte en overleed.

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het een racistische actie was van de agenten. Amerikaanse politieagenten zouden volgens hen donkere mensen eerder arresteren dan blanke. Met de actie Blackout Tuesday wil de muziekwereld aandacht vragen voor deze ongelijkheid.

Protesten Amsterdam Black Lives Matter

Protesten

Er zijn sinds de dood van George Floyd iedere dag protesten en rellen in Amerika. Mensen zijn woedend en protesteren tegen al het onnodig politiegeweld en racisme. Ook in Nederland zijn gisteren protesten geweest. Op de Dam in Amsterdam kwamen zo’n 5000 mensen bij elkaar en ook in andere steden in Nederland kwamen actievoerders samen. Allemaal om één belangrijke boodschap over te brengen: Black Lives Matter (De levens van donkere mensen zijn belangrijk).

 

Anderen lazen ook: Gedoe over drukke demonstratie op de Dam.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps