Kinderen Kind Kinderarbeid Werken

Eén op de vier kinderen kan geen kind zijn

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Buiten spelen, naar school gaan en lekker sporten. Voor kinderen in Nederland is dat heel normaal, maar voor veel kinderen in andere landen niet.

In ons land kunnen kinderen gewoon kind zijn, maar in sommige anderen landen - bijvoorbeeld in het werelddeel Afrika - is dat niet zo.

Kinderarbeid

Uit onderzoek van Save the Children blijkt dat maar liefst één op de vier kinderen wereldwijd niet echt kind kan zijn. De redenen zijn vaak vreselijk. In de meeste gevallen komt het door een slechte gezondheid, geen onderwijs, kinderarbeid, kindhuwelijken, moord en mishandeling.

Vierde plaats 

Kinderen in het Afrikaanse land Niger hebben hier het meest mee te maken. Ook in Angola, Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Somalië leven kinderen vaak niet zonder zorgen. Welke landen beter scoren? Het valt op dat de top-5 (zie hieronder) allemaal landen in Europa zijn. Nederland staat op plek vier.

1. Noorwegen
2. Slovenië
3. Finland
4. Nederland
5. Zweden

Pim Kraan van Save the Childeren hoopt dat alle kinderen in de wereld over een aantal jaar zonder zorgen leven. 'In 2015 beloofde de wereld dat in 2030 alle kinderen onderwijs volgen, beschermd zijn en gezondheidszorg krijgen. Waar ze ook wonen', zegt hij tegen Nu.nl.

Kinderrechten

Die afspraken hebben te maken met kinderrechten. Dat zijn wereldwijde afspraken over onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn. Twee weken geleden werd duidelijk welke landen zich wel en juist niet aan die afspraken houden. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat landen in Afrika ook daar slecht scoren. De landen met een groene, gele of rode kleur op de kaart hieronder, houden zich slecht aan de afspraken.

KidsRights Kinderrechten 2017

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de Kidsweek-krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wat raar de landen op de kaart daar zien we niet dat Nederland een kleur heeft!
En hoe kan het dat Nederland op 4 staat?
Jammer dat jullie hier niets over vertellen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.