Regeerakkoord Kinderen

Echt meepraten in de politiek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Deirdre Enthoven
Deirdre
Enthoven

Het beleid van de regering begrijpen of erover meepraten is lastig. Het regeerakkoord in kindertaal moet dat veranderen.

Begrijp jij meestal ook niet zo goed waar al die politici het over hebben? Ze gebruiken vaak moeilijke woorden en lange zinnen. Om eerlijk te zijn: die zijn vaak voor iedereen lastig te volgen. Dus zeker ook voor kinderen. Terwijl het vaak wel gaat over zaken die jou aangaan.

Meepraten

Volgens het Kinderrechtenverdrag hebben kinderen het recht om te weten wat er in een regeerakkoord staat, én om serieus mee te praten over het regeringsbeleid. In het regeerakkoord staan de plannen van de regering voor de komende vier jaar. Maar als dit moeilijk te te lezen is, dan wordt meepraten wel lastig.

Kindvriendelijke versie

Om die reden heeft Save the Children het regeerakkoord laten vertalen in een kindvriendelijke versie. Kinderboekenschrijver Rindert Kromhout herschreef de tekst en illustrator Jan Jutte maakte er mooie tekeningen bij. Zij laten bijvoorbeeld zien dat het nieuwe belastingstelsel eigenlijk best simpel is: mensen die veel verdienen gaan veel betalen, mensen die weinig verdienen, weinig. En er wordt uitgelegd waarom alle kinderen op school het Wilhelmus moeten leren: omdat het belangrijk is dat kinderen Nederland goed leren kennen en ons volkslied een belangrijk onderdeel is van de Nederlandse cultuur. Ook de plannen voor bijvoorbeeld het milieu en vluchtelingen komen aan bod.

Vrolijke schoenen

Vandaag neemt vice-premier Hugo de Jonge (de minister met die vrolijke schoenen), het eerste exemplaar in ontvangst. Kan hij het ook gaan lezen om zo weer even op een rijtje te hebben wat er nu eigenlijk allemaal in staat!

Je kunt Het regeerakkoord in kindertaal hier downloaden.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Korte appjes? Beter in taal!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook