Een nieuwsgierige eekhoorn. Foto: Shutterstock

Eekhoorns met fijne buurtjes leven langer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat bewijst nieuw onderzoek over eekhoorns. Daaruit blijkt dat de knaagdiertjes die een goeie band met hun 'buren' hebben, langer leven. 

Een groep internationale biologen hield de dieren 22 jaar lang goed in de gaten in Canada. Eekhoorns leven alleen in hun eigen terrotorium. Het vraagt best wat van hun energie om dat leefgebied te verdedigen. En dan zijn ze ook nog eens druk met het vinden van voedsel en het verzorgen van hun jongen.

Jarenlang dezelfde buurtjes

De onderzoekers hebben nu ontdekt dat eekhoorns die jarenlang naast dezelfde buurtjes (ook eekhoorns) leven, langer leven dan soortgenootjes die er alleen voorstaan. Dat schrijven ze in het Engelstalige vakblad Current Biology. De reden daarvoor is niet helemáál duidelijk. Maar het lijkt erop dat de eekhoorn-buurtjes na een tijdje een soort vertrouwen in elkaar krijgen. Daardoor hoeven ze niet de hele tijd bang te zijn dat de buurman hun territorium afpakt. En doordat ze daar niet steeds mee bezig zijn, kunnen ze hun energie weer steken in andere dingen, die ook belangrijk zijn om te overleven. 

Anderen lazen ook: Zeldzame baby-zebra Lara geboren in Beekse Bergen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps