Foto Shody Careman

Een dagje asiel: pechvogels en buitenbeentjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

DOA in Amsterdam is het grootste asiel van Nederland. Elk jaar komen er zo’n tweeduizend honden, katten en konijnen terecht. Voor de meeste wordt snel weer een nieuw baasje gevonden. Maar voor sommige is dat lastiger. Omdat ze speciale zorg nodig hebben of hun uiterlijk gewoon niet zo mee hebben. Kidsweek liep een dagje mee.

Foto Shody CaremanNola is een pechvogel. Ze is op straat gevonden en niemand is haar op komen halen. Maar nieuwe baasjes willen haar ook niet hebben. Ze is een Amerikaanse Stafford en dat ras is niet zo populair omdat Staffords bekend staan als vechthonden. En dan is ze óók nog zwart ‘Zwarte honden zijn altijd minder gewild’, zegt hondenverzorger Esther. ‘Geen idee hoe dat komt.’

Foto Shody CaremanHet terrein van DOA is enorm. Buiten zijn veel veldjes waar de honden kunnen spelen. Soms is dat nog best een gepuzzel omdat niet alle honden zomaar samen kunnen. Cloe (links) en Cora zijn in elk geval dikke vriendinnen. Een jaar geleden zijn ze samen met nog veel meer honden verwaarloosd gevonden in een vieze schuur. Ze werden daar gehouden om achter elkaar nestjes te krijgen. Hun eigenaar verkocht de puppy’s via Marktplaats. Toen de politie de dieren naar het asiel bracht, waren ze broodmager en heel schuw. Cora heeft last van oorontstekingen. Zo erg dat de dierenarts binnenkort haar gehoorgang weg haalt. Ze heeft dan geen pijn meer, maar is wel voortaan doof.

Foto Shody Careman

Abu ligt op de tafel van de trimster van het asiel. Zijn vacht zit vol klitten en knopen die er niet meer uit te borstelen zijn. En dus moet hij geschoren worden. Maar Abu vindt het vreselijk als er iemand aan zijn woeste vacht zit. Om hem rustig te kunnen scheren, wordt hij onder narcose gebracht. Het lijkt alsof hij je aankijkt, maar katten hebben tijdens narcose hun ogen open.

Foto Shody CaremanVeel dieren, betekent ook veel was. In een wasserette met enorme wasmachines en drogers zijn vrijwilligers de hele dag bezig met het wassen, drogen en vouwen van dekentjes, handdoeken en manden. Sommige dieren maken er een potje van. Esther: ‘Er zijn honden die elke deken meteen aan flarden scheuren. Die verslijten er dan wel tien per week.’

Foto Shody CaremanDieren belanden op verschillende manieren in het asiel: bijvoorbeeld door dat hun baasje ziek is of komt te overlijden. Als iemand niet meer voor zijn hond, kat of koniijn kan zorgen, dan komt het dier in het asiel terecht. Robbie is een zwerfhond. Gelukkig is Robbie nu in het asiel zodat er goed voor hem gezorgd wordt.

Foto Shody CaremanIn het asiel werken veertig verzorgers en ruim driehonderd vrijwilligers. Zij laten bijvoorbeeld de honden uit. Op een enorm planbord staat het wandelschema van vandaag. Alle vrijwilligers weten zo precies welke honden hoe laat uit moeten.

Foto Shody CaremanArme rooie Abbas heeft ook al weinig geluk gehad. Hij is op straat gevonden nadat hij van vijf hoog uit een flat gevallen was. Zijn poot was lelijk gebroken en daar is hij aan geopereerd. Nu moet hij wekenlang rust houden en dat is niets voor Abbas. Daarom krijgt hij van kattenverzorger Noor wat extra knuffels. 

Foto Shody CaremanDit is Fernando, één van de lievelingen van de verzorgers. Er is dus altijd wel iemand die even een balletje met hem wil gooien. Maar een nieuwe baas voor hem vinden, is lastig. Hij is een herder en die hebben extra aandacht en training nodig. Fernando is vastgebonden aan een bankje in een park gevonden. Op zijn snoet heeft hij een heel dun litteken, waarschijnlijk heeft zijn vorige eigenaar zijn bek met een plastic draad dichtgebonden.

Foto Shody CaremanGelukkig hebben niet alle asieldieren een verdrietig verhaal. Deze puppy’s zijn prima verzorgd door hun vorige baas nadat zijn hond per ongeluk zwanger was geraakt. Hij heeft nu hulp van het asiel gevraagd om goede baasjes voor de pups te vinden. Tot dat zo ver is, mag Esther lekker elke dag met ze knuffelen.

Foto Shody CaremanDit is Baby Spice en ook zij is op straat gevonden. Noor en haar collega’s verzinnen zelf de namen voor de dieren die binnen gebracht worden. ‘Daar zitten wel gekke namen bij hoor’, vertelt ze, ‘Dan geven we bijvoorbeeld een nest kittens allemaal een fruitnaam, of we nemen als thema Pokémon of Amerikaanse steden. Onze fantasie raakt gelukkig nooit op.’

Foto Shody CaremanBij DOA worden ook konijnen opgevangen. Dit zijn Walnoot en Petra. Zij zijn in het asiel stapelverliefd op elkaar geraakt. ‘Als hun hokken ook maar even open staan, springen ze meteen bij elkaar naar binnen’, vertelt konijnenverzorger Astrid. Nu zijn ze officieel een stelletje. Ze delen samen een ren en mogen ook alleen maar samen weg naar een nieuw thuis. 

Anderen lazen ook: Chip verplicht voor alle katten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps