foto pixabay

Een halve graad maakt veel verschil

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Drie jaar geleden maakten 195 landen in Parijs samen een afspraak. ‘We zorgen ervoor dat we de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegenhouden. In 2050 mag het liefst niet meer dan anderhalve graad warmer zijn dan nu.’ Maar het gaat helemaal niet goed met dat voornemen, zeggen onderzoekers nu in een onderzoek dat deze week verscheen.

Als het zo doorgaat, wordt het zeker twee graden warmer op aarde. Nou denk je misschien: een halve graad meer of minder, wat voel je toch helemaal niet? Maar het verschil voor de natuur is groot. 

Als de aarde 1,5 graad warmer wordt dan:

  • komen er meer hittegolven, droogtes en extreme neerslag
  • zullen koraalriffen meer dan de helft kleiner worden
  • stijgt het water van de oceanen ongeveer dertig centimeter
     

Als de aarde 2 graden warmer wordt dan:

  • stijgt de zeespiegel nóg eens tien centimeter
  • verdwijnen koraalriffen bijna helemaal
  • zal er nog veel vaker extreem weer zijn
  • komen er meer overstromingen


Wat nu?

In december praten de landen over het klimaat op een grote vergadering in Polen. Ze gaan dan kijken of ze afspraken kunnen maken zodat ze zich toch aan hun voornemens uit Parijs kunnen houden. Daarvoor moeten er bossen geplant en vervuilende kolencentrales gesloten worden. Ook moet er veel geld gestopt worden in bijvoorbeeld windmolens en zonne-energie. Eén belangrijk land praat niet mee in Polen. De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft gezegd dat hij niet meer meedoet en zich niet aan de afspraken gaat houden.

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Trump doet de aarde geen goed !! Rentweg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.