handtekeningenactie

Een handtekeningactie beginnen, mag dat zomaar?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Harry en Meghan willen niet meer bij het Britse koningshuis horen en gaan verhuizen naar Canada. De Canadese minister-president beloofde hun beveiliging te gaan betalen. Maar dat zien veel Canadezen niet zitten. De kosten zijn namelijk 10 miljoen dollar per jaar! Een groep Canadezen is een online petitie gestart om dit tegen te gaan. Mag dat zomaar?

1. Wat is een handtekeningenactie eigenlijk?

De naam zegt het eigenlijk al, het is een actie waarbij handtekeningen worden ingezameld om een mening te ondersteunen. Zo'n petitie wordt vaak gehouden om te laten zien dat mensen tegen of juist vóór iets zijn. Met het aantal handtekeningen laten mensen zien hoeveel anderen hun mening en actie ondersteunen.

Wist je dat de meest succesvolle (online) petitie in Nederland die van het vuurwerkverbod is? Deze actie kreeg al 452.652 handtekeningen (en loopt nog steeds).

In 1998 werden in Nederland 3 miljoen handtekeningen verzameld voor een wereldwijde actie voor mensenrechten. Over e hele wereld werden meer dan 13 miljoen handtekeningen opgehaald voor deze actie. Die werden op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gegeven.

2. Mag iedereen zo'n actie starten?

Het petitierecht is het recht van een burger, of een groep burgers, om een verzoek in te dienen. Dat doen ze dan bij officiële instanties zoals de regering. Dat noem je dan een petitie of verzoekschrift. Het petitierecht is in veel landen, ook in Nederland, wettelijk vastgelegd.

De leeftijdsgrens hangt af van het soort petitie. Staat er bij een (online) petitie dat je algemene Voorwaarden moeten accepteren? Dan moet je 16 jaar of ouder zijn.

3. Waar moet het aan voldoen?

Een handtekeningenactie moet schriftelijk aangemeld worden en moet bestaan uit drie delen : 
1. Wie zet de actie op?
2. Waar gaat het over?
3. Welk doel wil je bereiken?

De actie moet altijd gericht zijn aan een persoon die beslissingen kan nemen. Aan organisaties zoals bijvoorbeeld een televisie-omroep kun je geen petitie richten. De actie moet dan gericht zijn aan de directeur ervan. Er moet ook altijd iemand zijn die vragen van journalisten, politici of andere mensen kan beantwoorden.

Of de petitie in een vergadering van de Kamer wordt behandeld? Dat beslist een speciale commissie. Daarvoor moet wel eerst een brief gestuurd worden naar de secretaris van die commissie.

Anderen lazen ook: Kinderen moeten ook kunnen stemmen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps