ANP

Een schietpartij, maar wat gebeurt er dan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het was hét nieuws van deze week: de schietpartij in Utrecht. Voor veel mensen leek de wereld maandag stil te staan, maar niet voor honderden agenten en ambulance-medewerkers.

Want wat gebeurt er achter de schermen? De eerste melding kwam vlak na de schietpartij binnen bij de politie. ‘Mensen die iets hebben gezien belden meteen op’, vertelt politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam.‘Er gingen direct gewone politieauto’s en ambulancewagens op af, net als bij veel andere gebeurtenissen. Maar omdat de dader op de vlucht sloeg en omdat het een terroristische aanslag zou kunnen zijn, werd ook een speciaal arrestatieteam van de politie opgetrommeld.’

Zware wapens

De leden van zo’n speciaal team zijn extra getraind en hebben heel zware wapens bij zich. Ze konden de normale agenten in Utrecht snel helpen omdat ze in de buurt waren. Volgens Timmer waren er maandag wel honderden hulpverleners op de been. Om de slachtoffers te helpen, de omgeving veilig te houden én om achter de dader aan te gaan.

Scholen dicht

Verder werd er een apart deel van een ziekenhuis geopend voor de slachtoffers van de schietpartij. Ook werden de inwoners van de stad gevraagd om binnen te blijven. Veel kinderen moesten daarom ’s middags langer op school blijven. De recherche, een ander deel van de politie, deed er ondertussen alles aan om uit te zoeken waar de verdachte verbleef. ‘Op het moment dat er een aanwijzing was, gingen arrestatieteams eropaf. Zij hebben de verdachte ’s avonds opgepakt’, zegt Timmer. Hoewel er nog veel vragen zijn, is dat een grote opluchting.

Anderen lazen ook: Utrecht rouwt om slachtoffers van schietpartij.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

waarom doen ze dat?!

(Schieten met wapens)

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.