Beeld pixabay

Eenden poepen levende visseneitjes uit

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Hoe komen er toch altijd weer vissen terecht in vijvers, sloten of meren die niet verbonden zijn met ander water? Op die vraag hadden wetenschappers heel lang geen antwoord. Ze vermoedden altijd al wel dat visseneitjes meeliften met vogels, maar nu weten ze het zeker.

Een groep biologen uit Spanje, Brazilië en Hongarije deed afgelopen jaren een groot onderzoek naar de verspreiding van visseneitjes. Vorig jaar ontdekten de wetenschappers al dat eitjes van Braziliaanse killivissen in zwanenpoep soms nog wel een maand blijven leven. Maar de eitjes van killivissen zijn heel sterk en kunnen goed tegen droogte.

Melk met karpereitjes

Dat is anders met eitjes van karpers en veel andere vissen. Die zijn veel zachter en gaan sneller stuk. Toch ontdekten de biologen dat ook een heel klein deel van die eitjes blijft leven in de darmen van eenden. Voor hun onderzoek vingen de onderzoekers een groep wilde eenden. Die eenden kregen melk met karpereitjes te eten. Elke eend kreeg zo’n vijfhonderd eitjes per keer.

Poepcontrole

Als de eenden dan gepoept hadden, controleerden ze of er nog levende eitjes in zaten. Dat was zo. De eitjes bleken ongeveer nog een uur in leven te kunnen blijven in de darmen van een eend. Dat lijkt misschien niet lang maar in één uur vliegt een wilde eend rustig zestig kilometer.

Eigenlijk eten eenden trouwens helemaal geen viseitjes. Maar als ze bijvoorbeeld waterplanten eten, happen ze weleens wat eitjes mee.

Anderen lazen ook: Ezel poept in politie-auto

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vies en heel goor Oeps Rentweg Rentweg Rentweg Duimomlaag Duimomlaag Vraagtzichaf Blij Blij Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps