semi-identieke tweeling

Eeneiige tweeling ontdekt die niet identiek is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Voor het eerst is een eeneiige tweeling ontdekt in de baarmoeder die níet hetzelfde is. Dat noemen ze een semi-identieke tweeling. Het is zelfs de tweede keer ooit dat zo'n tweeling werd geboren. Hoe dat kan, leggen we uit in drie vragen.

1. Wat voor soorten tweelingen bestaan er?

Er zijn drie soorten tweelingen: eeneiige, twee-eiige en Siamese tweelingen. Ongeveer 65 procent van de tweelingen is twee-eiig en zo'n 35 procent is eeneiig. Per een miljoen kinderen worden er vier Siamese tweelingen geboren, dat zijn er ongeveer 3 per jaar in Nederland.

Eeneiige tweelingen hebben dezelfde genen, lijken bijna altijd erg veel op elkaar en zijn altijd van hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweelingen gaat het om twee verschillende personen met verschillende genen. Het zijn broertjes en zusjes die op dezelfde dag zijn geboren. Bij deze soort tweelingen kan het geslacht gelijk zijn, maar het kan ook verschillend zijn.

Een Siamese tweeling is een tweeling waarbij de twee baby's bij de geboorte aan elkaar vast zitten. Zij zijn altijd van hetzelfde geslacht.

2. Hoe vaak is zo'n soort tweeling geboren?

Bij een semi-identieke tweeling wordt een eicel bevrucht door twee spermazaadjes. Dat zo'n bevruchte eicel ook echt uitgroeit tot twee baby's komt dus bijna nooit voor.

Voor zover bekend is zijn er twee semi-identieke tweelingen geboren. De eerste werd ná de bevalling bekend, in 2007, in Amerika. De artsen ontdekten bij de geboorte dat één van de twee een mannelijk én vrouwelijk geslachtsdeel had.

Het tweede geval is in Australië. Vier jaar geleden werd een 28-jarige vrouw moeder van een semi-identieke tweeling. Ze wist dat ze zo'n tweeling verwachtte alleen was op de veertien weken echo een tweeling van een jongen én een meisje te zien. Het was de eerste keer dat er zo'n tweeling al in de baarmoeder werd herkend. 

3. Waarom wordt het nu pas bekend?

Op dat moment dat bij de Australische vrouw bekend werd dat het om semi-identieke tweeling ging, zijn artsen meteen met een genetisch onderzoek begonnen. De reden dat het nu pas naar buiten komt is omdat het in een medisch blad wordt uitgelegd.

Anderen lazen ook: Tweeling (11) met verschillende huidskleuren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Erg interessant. leuk van jullie. Ben trots op jullie

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps