3D-geprint huis

Eerste 3D-geprinte huis in Eindhoven is af

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

In Eindhoven staat het allereerste huis in Nederland dat helemaal van beton is geprint met een 3D-printer. De eerste huurder heeft vandaag de sleutel gekregen. Tekenaar Elize Lutz mag er een half jaar in gaan wonen.

Het huis is opgebouwd uit 24 betonnen blokken. Die zijn laagje voor laagje geprint in een fabriek en daarna met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht. Daar is het huis verder afgebouwd met o.a. een dak en kozijnen.

Grote zwerfkei

Met betonprinten kunnen huizen vormen krijgen die tot nu toe nog niet mogelijk waren. Zo heeft deze bungalow de vorm van een grote zwerfkei. Voor de bouw is minder beton nodig dan normaal, daardoor is 3D-printen duurzamer. Ook moet het uiteindelijk een stuk sneller worden dan traditioneel bouwen.

Nog vier huizen

Het huis ligt op een stuk grond waar nog vier andere huizen uit de 3D-printer komen te staan. Die krijgen wel meerdere verdiepingen. De huizen worden allemaal na elkaar gebouwd, zodat van de bouw van elk huis geleerd kan worden voordat de volgende wordt neergezet.

Showmodel

Tekenaar Elize Lutz heeft al wel de sleutels, maar kan er pas op 1 augustus intrekken. Eerst wordt de woning drie maanden gebruikt als showmodel. En na zes maanden moet ze er weer uit. De verhuurder wil zoveel mogelijk mensen laten ervaren hoe het is om in een 3D-geprint huis te wonen.

Zo komt het hofje er straks uit te zien, als alle vijf de huizen er staan (beeld Houben/Van Mierlo architecten. A.I: YuconVR):

Project Milestone in Eindhoven

Anderen lazen ook: Wonen in een geprint huis

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook