Foto: Waterstudio - Dutch Docklands Maldives

Eerste drijvende stad ter wereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Wat te doen als de zeespiegel stijgt en het land dreigt te overstromen? Een stad maken die gewoon mee omhoog drijft! Dat bedacht de Nederlandse architect Koen Olthuis van architectenbureau Waterstudio voor de eilandengroep Malediven. 

Maldive Floating City wordt de eerste drijvende stad ter wereld, vertelt Olthuis. ‘Er kunnen uiteindelijk wel twintigduizend mensen wonen. Alles is er te vinden: scholen, supermarkten en pleinen.’ De stad komt eruit te zien als een groot koraal. ‘Het worden zeventien wijkjes die met elkaar verbonden zijn door bruggen.’ Door al die kronkels kun je niet snel over land van de ene naar de andere kant. ‘Je verplaatst je het makkelijkst met bootjes.’ Over anderhalf jaar gaan de eerste mensen er wonen en over vijf jaar is alles af.

Duurzaam

‘Tegen de mensen op de Malediven wordt vaak gezegd dat ze moeten vluchten voor het water, maar de overheid wil juist vernieuwend zijn. Het is een land dat van iets moeilijks iets moois maakt.’ Dat gebeurt onder meer door helemaal duurzaam te bouwen. ‘De stad zit maar op een paar punten vast aan de zeebodem. Daarom beweegt alles op de golven mee omhoog en omlaag én beschadigen we de natuur niet. Onder de woningen plaatsen we ook nog kunstmatig koraal. Daar kunnen vissen in wonen, het gaat dus zelfs leven creëren.’ Hoe vindt Olthuis het zelf dat dit project wordt gebouwd? ‘Fantastisch, als architect wil je niets liever dan de wereld een klein beetje veranderen.’

Foto: Waterstudio - Dutch Docklands Maldives

Anderen lazen ook: Lightyear 0: eerste zonne-auto klaar voor de weg

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook